Színes programokkal ünnepelték meg csütörtökön az első Magyar Parasport Napját, az eseménysorozat zárásaként gálavacsorát tartottak a Magyar Paralimpiai Bizottság megalapításának huszadik évfordulója alkalmából, ezen a parataekwondósokat felkészítő Szarka Tündét is kitüntették.

A vacsorán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében emlékeztetett rá: az országgyűlési képviselők tavaly december 12-én egyöntetűen támogatták a kulturális bizottság ötpárti kezdeményezését, és egyhangúlag elfogadták, hogy az idei évtől február 22-e a Magyar Parasport Napja legyen. Hozzátette: ebből az alkalomból a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) csütörtökön országszerte programokat szervezett.

A miniszter kifejtette: a Lélekmozgató névre keresztelt iskolai program keretében – amelyhez több mint 400 iskola csatlakozott -, a diákok ezen a napon a testnevelés órák keretében kipróbálhatták a para-csapatsportágakat és megnézhették a Lehetetlen határán című dokumentumfilmet, amely öt sikeres magyar parasportoló élettörténetén keresztül mutatja be a hazai parasport fejlődését.  Balog Zoltán kiemelte: a magyar parasportolók 1976 óta 144 érmet nyertek a paralimpiákon, és sikereikkel példát mutattak a fogyatékkal élő embereknek.

Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (International Paralympic Committee, IPC) korábbi elnöke (b) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) tavaly leköszönt elnöke a Magyar Érdemrend Tiszti Kereszt Polgári Tagozat kitüntetést vehette át Balog Zoltántól. Andrew Parsons, az IPC hivatalban lévő elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a magyar parlament nem szokványos, egyhangú döntésével nagy lehetőséget kapott a parasport. Hozzáfűzte: a sport erejét mutatja, hogy rajta keresztül társadalmi változásokat lehet elindítani.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a sport, ezen belül a parasport európai szintű közösségteremtő erejét, a társadalmi integrációban betöltött szerepét emelte ki.

Az elmúlt évtizedekben elért sikereket elismerve a Magyar Paralimpiai Bizottság Halassy Olivér díját vehette át Szekeres Pál háromszoros paralimpiai bajnok vívó, Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok úszó, valamint Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó.

Plesa István díjjal tüntették ki Szarka Tündét, a parataekwondósok felkészítő edzőjét a parasportban végzett egészségügyi szakmai munkájáért. A parataekwondóval 2009 óta foglalkozó szakember a Pető Intézetben kezdett dolgozni ezen a terület, de sokat utazva – még Új-Zélandon is oktatva – a Koreai Kulturális Központban 2013 óta edzi a végtaghiányosokat, akikkel már világ- és Európa-bajnokságról is hoztak haza érmet.

– Még én sem fogtam fel, hogy díjat kaptam, az meg szintén hihetetlen, hogy mekkora utat tettünk már meg rövid idő alatt és még mennyi van előttünk – fogalmazott a díjátadó után Szarka Tünde. – Ez egy egyéni elismerés, de nagyon sok ember munkája van benne. Dolgozunk tovább, idén is lesz két nagy nemzetközi verseny, közte egy Eb, amire szeretnénk eljutni, és a cél a tokiói paralimpia 2020-ban. Újabb fiatalokat szeretnék a jövőben felkészíteni a későbbi paralimpiákra, illetve a nem csak végtaghiányosokkal elkezdett munkát is folytatom, hiszen formagyakorlatban is van tanítványom.

A gálavacsora zárásaként Szabó László, az MPB elnöke lépett a színpadra, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nap fordulópont lehet a magyar parasport életében, hiszen ekkora figyelem korábban még sohasem irányult a fogyatékos sportolókra. Egyúttal a jövőt illetően három gondolatot fogalmazott meg: az első, hogy tisztelni és becsülni kell a fogyatékos magyarokat, a második, hogy ők nem problémát jelentenek, hanem erőforrást, a harmadik pedig, hogy Magyarország örömmel lát vendégül minden fogyatékos embert a világból.

A Várkert Bazár a gálavacsorát megelőzően rangos konferenciának adott otthont, ezen neves előadók közreműködésével több szempontból is górcső alá vették a hazai és nemzetközi parasport helyzetét és a fejlődési lehetőségeket. A fő témák voltak: sportdiplomácia, egészségügyi-tudományos háttér (innováció, fejlesztések), a versenyzők kiválasztása, a digitalizáció lehetőségei a parasportban és a V4-es együttműködés lehetőségei a fogyatékossággal élők sportjában. A tanácskozás mottója az volt: “Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni”.