Sűrűsödnek a taekwondósok programjai, a felnőttek és a juniorok is Afrika felé veszik az irányt áprilisban, és már a májusi felnőtt Európa-bajnokság sincs messze.

Több tesztversenyen is túl van a magyar taekwondo válogatott, amelyek közül a szlovén kimondottan eredményesen sikerült, míg a belgán érem nélkül maradt a küldöttség.

– Egyáltalán nem probléma, hogy a belga versenyen nem állt magyar a dobogón. Egyrészt többen betegséggel küzdöttek, másrészt inkább csak a finomhangolás volt ott már a cél, hiszen a fő versenyek csak most következnek – mondta honlapunknak Galambos Bence, a felnőtt és junior válogatott edzője. Kiemelte, január óta új szisztéma szerint készül a keret, a központosított programban egyéni és csoportos edzés is szerepel. – Négyéves programról beszélünk, mind a sportolók, mind az edzők, mind a családok hatalmas erőfeszítéseket tesznek és ennek meg is lesz az eredménye. Nálunk előrébb tartó taekwondo nemzeteket kell utolérnünk, mondanom sem kell, jóval kisebb költségvetésből. Nagyon elégedett vagyok a versenyzők hozzáállásával, és bizakodva várjuk a főszezon versenyeit.

Az első komolyabb állomás az afrikai Presidents Cup lesz a hétvégén, ahol Kotsis Edina, Patakfalvy Csenge (mindkettő 62 kg), Patakfalvy Luca (53 kg) és Egyházas András (74 kg) képviseli hazánkat a marokkói Agadírban. Mind a négy felnőtt vasárnap lép pástra.

– A felnőtteknek az év fő versenye a május 10-13-ig rendezendő, kazanyi Európa-bajnokság lesz. Kotsis Edina és Patakfalvy Luca indulása tűnik biztosnak, hozzájuk Gonda Evelyn vagy Patakfalvy Csenge csatlakozik majd. A keret kialakítását befolyásolja, hogy többen az iskolai évzárással nem tudják összeegyeztetni a májusi kontinenstornát.

A juniorokra vár talán a legsűrűbb program a közeljövőben, április 4-én indulnak Tunéziába, hogy Hammametben két világversenyen is pástra lépjenek. Április 6-7-ig rendezik az októberben, Buenos Airesben rendezendő Ifjúsági Olimpia kvalifikációs versenyét. Itt a negyeddöntősök már kvalifikálják magukat az argentin ötkarikás játékokra. Április 9-13-ig pedig a junior világbajnokságon is érintettek lesznek a mieink, szintén Hammametben. Kopcsik Laura, Berei Béla és Józsa Levente lesz érdekelt a két észak-afrikai versenyen.

– Még nem volt magyar taekwondós ifjúsági olimpián, most jó eséllyel pályázunk a kvótára, ez most az előttünk álló legfontosabb feladat. Nem lesz kiemelés, ezért a sorsolás döntő szereppel bír majd. Könnyen lehet, hogy a kvalifikációhoz, azaz a nyolc közé jutásért három meccset is kell majd nyerni, magas indulói létszám várható. A vb szintén fontos lesz, aki kijut előtte pár nappal az ifi olimpiára, az felszabadultan versenyezhet, aki nem, annak pedig egy jó bizonyítási lehetőség lesz.