A május 15-19-ig rendezendő felnőtt taekwondo világbajnokságon két magyar lesz érdekelt. Mindketten az utolsó előtti nap lépnek pástra Manchesterben.

Az olimpia előtti év egyik legfontosabb, de mindenképp legtöbb világranglista pontot adó versenyét rendezik május közepén az angliai Manchesterben. A G12-es besorolású felnőtt világbajnokságon a negyedik napon, szombaton lesz érdekelt a két magyar induló, Füredi Rebeka (67 kg) és Patakfalvy Luca (53 kg). A lebonyolítás értelmében a döntőt vasárnap rendezik.

Két évvel ezelőtt Dél-Koreában közel kétszáz ország ezernél is több sportolója indult a vb-n és idén is gigamezőny várható. Nem csoda, hiszen az olimpia után itt lehet a legtöbb pontot szerezni, ami az ötkarikás játékok előtt egy évvel nagyban befolyásolja a kvalifikációs végjátékot. Tokióra a világranglista első öt helyezettje jut ki közvetlenül, a fennmaradó helyeket jövő tavasszal lehet kontinentális kvalifikációs tornán megkaparintani.

– Idén kis csapattal veszünk részt a világbajnokságon. A két indulónkon kívül azok, akik még aspiráltak a részvételre, nem tudták a szükséges eredményeket produkálni és teljesíteni a válogatási feltételeket, így végül fájó szívvel két főre redukáltuk a keretet – mondta a csapat méretéről Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke.

– Rebeka több éve már a felnőtt mezőnyben szerepel és a súlycsoportonkénti legjobb 32 versenyző meghívásával rendezendő Grand Prix sorozat résztvevője. Luca egy év alatt nagyjából ötszáz helyet jött előre a világranglistán, ez is mutatja, milyen potenciál rejlik benne és hosszú távon milyen sokra viheti majd – nyilatkozta Galambos Bence válogatott edző, hozzátéve, mindketten elérhetnek jó eredményt, de csak az adott napi forma dönt majd a nüanszokról, amik egy-egy mérkőzés végkimenetelét befolyásolhatják. A legjobbakat kiemelve készítik el a sorsolást, egyenes kieséses rendszerben derül fény a végső győztes kilétére.

– Elég izgatott vagyok ilyen közel a világbajnoksághoz – mondta a második nagy világeseményére készülő Füredi Rebeka (balra), akinek a felnőttek között eltöltött ideje alatt már volt lehetősége belekóstolni az olimpiai, vb- és Eb-érmesek elleni mérkőzések légkörébe. – Nagyon magasak az elvárásaim magammal szemben, de nem akarok elkiabálni semmit. Szeretném megmutatni, hogy ott a helyem a legjobbak között.

– Jó formában érzem magam – mondta a tizennyolc éves Patakfalvy Luca (jobbra), aki a világranglista tizenhetedik helyéről várja első felnőtt világbajnokságát. – Tokió a cél, addig minden verseny csak egy állomás, de ez az egyik legfontosabb. Konkrét elvárást nem is támasztok magammal szemben, szeretném érezni, hogy egyre közelebb kerülök az élvonalhoz és a kvalifikációs lehetőséghez.

Taekwondo Világbajnokság, Manchester, 2019. május 15-19.

Magyar program:

Május 18., szombat Füredi Rebeka (67 kg) és Patakfalvy Luca (53 kg)

Május 19., vasárnap: döntők