Vasárnapig a sportág minden szerelmese a manchesteri felnőtt világbajnokság eseményeit figyeli. A szerdán kezdődött vb első benyomásairól és a magyarok szombati esélyeiről Patakfalvy Miklós beszélt, aki a hét eleje óta a jobbára focicsapatairól ismert angol városban tartózkodik.

– Nagyon kitettek magukért az angolok, látványos körítés fogadja a sportolókat és a nézőket. Minden a taekwondóról szól, ilyesmit vár az ember, amikor egy világbajnokságot maga elé képzel – mondta a szervezésről a helyszínen tartózkodó Patakfalvy Miklós, a magyar szövetség elnöke, aki a megnyitót rövidnek, de látványosnak titulálta. Mint fogalmazott, a taekwondo európai fővárosává növi ki magát lassan Manchester, hiszen volt már itt Eb, Grand Prix versenyek és most felnőtt világbajnokság is és lesz is még nagy torna itt.

Látványos, de rövid volt a megnyitó

A versenyek szerdán kezdődtek és ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden a Nemzetközi Taekwondo Szövetség (WT) közgyűlést tartott, a nyolc órán át tartó eseményen fontos témaköröket érintettek.

– A WT még hatékonyabb irányítása és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal való kapcsolat erősítése továbbra is az egyik kardinális kérdés. Az ötkarikás játékokon meglévő stabil helyet kívánják megszilárdítani különböző közös projektek megvalósításával – mondta a maratoni hosszúságú gyűlésen részt vevő Patakfalvy Miklós, hozzátéve, hogy az alapszabályon eszközöltek némi változtatást. Az olimpia közelsége miatt a küzdelmi versenyszabályokon nem módosítottak, csak a szövegezést egyértelműsítették, míg a formagyakorlatosoknál újabb korosztályos kategóriákat vezettek be.

Továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak rá és elsődlegesnek a sportolók egészségét tekintik, ezért a testi, lelki, fizikai bántalmazások és az erőszakos cselekedetek megelőzésére, az egészség megóvására a NOB segítségével tanácsadói bizottságot hoztak létre. Jó hír, hogy az idei, nápolyi Universiadén a taekwondo lesz a harmadik legtöbb versenyzőt delegáló sportág. Kiderült továbbá, hogy Kína kapta mind a jövő évi Gimnasiade, mind a 2021-es világbajnokság rendezési jogát.

– Tovább közeledik a WT és az ITF, ahogy a Kukkiwonnal is egyre nagyobb az egyetértés. Az olimpiai és paralimpiai felkészülés lassan a hajrába fordul, a hírek szerint bemutató státusszal a vegyes (férfi-női) csapatverseny már jövőre debütálhat Japánban és a tervek szerint 2024-ben, Párizsban már érmet is osztanának ebben a szakágban. Folyamatban van a hírességek csarnoka életre hívása, a szabályok kidolgozása, és idén fel is avatják a létesítményt.

Patakfalvy Luca és Galambos Bence válogatott edző csütörtök délután csekkolt be Ferihegyen

A következő, jövő októberi, szófiai közgyűlésen minden bizonnyal okosabbak leszünk  – tekintett a jövőbe az elnök, akit természetesen a közeljövő foglalkoztat a legjobban, hiszen szombaton lép pástra mind a két magyar versenyző.

– Senkinek nem lesz könnyű dolga, aki nyerni akar, 145 ország 927  versenyzője van jelen. Ráadásul, minden klasszis itt van Manchesterben. A 20 éves Füredi Rebeka (-67 kg) a rutinosabb, a világranglistán a 20., és az olimpiai ranglistán is a harmincban van. Jobbára a klubjában készült, az utolsó hetekben csatlakozott heti egyszer a válogatott tréningekhez. Biztatóak az eredményei, a nyolc közé feltétlenül eljuthat, ott pedig már bármi lehet – mondta az UTE sportolójáról. – Luca 18 évesen első világbajnokságára készül. 17. súlycsoportja, az 53 kg-os világranglistán, míg az olimpiai, 49 kg-ban nyolcvanon belül van. Ha debütálás okozta megilletődöttséget le tudja győzni, akkor meccset-meccseket nyerhet, de egyáltalán nincs eredménykényszer vele szemben, az a fontos, hogy hozza ki magából a legtöbbet – nyilatkozta Patakfalvy Lucáról. Mindkettejükről megjegyezte, Tokió a végcél számukra, persze ez a világbajnokság egy kiemelten fontos állomás lesz.

Magyar program:

Május 18., szombat: Füredi Rebeka (67 kg) és Patakfalvy Luca (53 kg)

Május 19., vasárnap: döntők