Az olimpiai kvóta megszerzéséhez pénteken három mérkőzés megnyerésén keresztül vezetett az út, amire két magyar is vállalkozott. Salim Omar leiskolázta ellenfeleit a döntőig vezető úton, míg Füredi Rebeka hajszállal ugyan, de lemaradt a döntőről és egyúttal a tokiói játékokról.

Salim Omar

Nyolcaddöntő:

Salim Omar – Amir Moha Hosseini (RTA): 35-15

Salim Omar (58 kg) hetedik kiemeltként a nyolcaddöntőben a tízediknek rangsorolt Hosseinivel találkozott.

Omar azonnal egy testütéssel kezdett, majd 4-0-ra ellépett. A Menekültek Taekwondo Csapatát (RTA) erősítő Hosseini még az első menetben fordított (4-5), de az első szünetre így is megnyugtató magyar előnnyel mentek a felek (14-6). A második menet abszolút Omarról szólt, és harmadik felvonásra már nem volt szükség, ugyanis kialakult a legalább 20 pontos különbség, így a magyar fiú bejutott a negyeddöntőbe.

Negyeddöntő:

Salim Omar – Stepan Dimitrov: 30-7 

A második kiemelt, moldáv Dimitrov várt a negyeddöntőben az Európa-bajnok magyarra. Négy másodperc (!) után már két hárompontos akciót végrehajtva 6-0 volt Omar előnye. Gyorsan jött egy hárompontos válasz, de az első pihenőre már tizenöt pontos előnnyel mehetett pihenni a magyar fiú.

A második menetben növelni tudta a fórt és végig uralta a mérkőzést.

Talán már mondanunk sem kell, a mérkőzés nem ment végig, Omar 30-7-re nyert két menet után pontkülönbséggel és várhatja a mindent eldöntő elődöntőt.

Elődöntő

Salim Omar – Cyrian Ravet: 38-12

Egy-egy testütéssel indítottak a felek. Látványos akciói révén Omar egy perc után már 10-1-re vezetett. De ami ez után következett, azt nehéz szavakba önteni. Salim Omar leiskolázta a franciát, két perc után 22-2-re (!) vezetett.

Ezt már nem lehetett elvenni tőle!!!

Ravet megindult a második menetben, hátha… De amit Omar a páston művelt, azt mosoly és könnyek nélkül már nem nagyon lehetett végignézni. 32-6 volt fél perccel a második menet vége előtt, ez már nem tokiói repjegy volt ekkor, ez már becsekkolás a japán szállodába…

A menet vége: 35-7!!!

Csendesen csordogált a záró etap, de fejben mi már Tokióban jártunk. Talán Omar is… A vége 38-12, de a lényeg:

Salim Omar mindhárom meccsét hatalmas fölénnyel nyerte és történelmet írt, friss Európa-bajnokként kijutott az olimpiára.

Füredi Rebeka

Füredi Rebeka

Füredi Rebekát egy hajszál választotta el Tokiótól

Nyolcaddöntő:

Füredi Rebeka – Anamar Georgievska (MKD): 12-7

Füredi Rebeka (67 kg) a macedón Georgievska ellen meccselt elsőként a nyolcaddöntőben.

Labdarúgó mérkőzéseken megszokott eredményt hozott az első menet, nem tudtak ugyanis pontot szerezni a felek.
A második két percben 0-0-ról a macedón tudott ellépni, kétpontos fórját Rebeka másodpercek alatt ledolgozta. A menet felénél megint Georgievska állt jobban (2-5). A hárompontos előny elolvadt a második szünetre és 6-6-ról várták a záró felvonást.
Itt megint a macedón került előnybe egy testütéssel, de egy fejtalálattal fordított és először vezetett Rebeka (9-7) a mérkőzésen. Az utolsó percnek 12-7-es magyar vezetéssel indultak neki. Ezt az utolsó 30 másodpercre is megtartotta Rebeka, sőt, már nem is engedte közelebb ellenfelét, sikerrel véve az első akadályt.

Negyeddöntő:

Füredi Rebeka – Jolanta Tarvida: 15-6

Némi tapogatózás után Rebeka került előnybe (3-2). Innen 5-2-re is el tudott lépni, de az első pihenő idején 5-4-es magyar vezetést regisztrálhattunk.

Egy testre mért ütés eredményezte a hatodik magyar pontot és bármennyire is hihetetlen, mert több ígéretes akciója is volt Rebekának, 6-4-ről várhatták az utolsó két percet.

Egy perc telt el az utolsó menetből, mikor Rebeka 8-6-ra vezetett. A hajrá pedig az övé volt, növelte előnyét és végül 15-6-os sikerrel jutott az elődöntőbe és került egyetlen győzelemnyire az olimpiai kvótától.

Elődöntő:

Füredi Rebeka –  Magda Wiet: 5-6

Még fel sem ocsúdtunk a tudattól, hogy 21 év után magyar taekwondósnak szoríthatunk az olimpián, máris jött a második magyar-francia elődöntő, szintén az olimpiai kvótáért.

A gall kezdte jobban a mérkőzést (0-3), Rebeka villámgyorsan reagált és szépített, egy perc után csak egy pont volt a hátránya (2-3). Az első felvonásban több pont már nem esett.

Igazi taktikai csata kezdődött (vagy folytatódott), amiben Rebeka fordítani tudott (4-3). Wiet nem sokáig volt hátrányban, 4-4 volt a meccs felénél az állás. Idegtépő egy perc után maradt a 4-4 az utolsó menet előtt.

Eltelt egy perc az utolsó menetből is, amikor még mindig 4-4 volt az állás. Egy kétpontossal viszont a gall állt jobban a hajrá előtt. Egy intésponttal még minimalizálta a hátrányt Rebeka, de többre sajnos már nem volt ideje a hátralévő pár másodpercben, ezzel a francia kvalifikálta magát a tokiói játékokra.

Bronzmérkőzés:

Füredi – Tetereviatnykova: 3-9

Az olimpiához hasonlóan itt is rendeztek bronzmérkőzést. A két, kvótáról lemaradt csatájában az ukrán kezdett jobban és bő egy perc elteltével 3-0-ra vezetett, amit meg is őrzött az első menet végéig.

A másodikban sokáig nem akadt érvényes akció, a magas Tetereviatnykova távol tudta tartani magától a magyar lányt. A menet végén értékelhető akció is volt, de az ukrán így is 9-2-ről várhatta a bronzcsata utolsó két percét.

Rebeka nem tudta feltörni az ukrán védekezését, aki viszont támadni sem akart már nagyon, így tulajdonképpen esemény nélkül lepörögtek a másodpercek, passzivitásért még a végén megintették Tetereviatnykovát, de így is övé lett a harmadik hely.

Olimpiai kvalifikációs verseny, 1. nap – eredmények

A mérkőzések itt nézhetőek vissza:

A további menetrend:

Május 8., szombat (olimpiai kvalifikációs torna, 2. nap):

Patakfalvy Luca (57 kg)

Józsa Levente (68 kg)

Józsa Leventéé a nap első meccse az 1-es páston szombaton, a román Simon Szabolcsot kell megvernie a legjobb 16 közé kerülésért. Patakfalvy Luca a nyolcaddöntőben a görög Fani Tzelivel meccsel, ez lesz a 2-es pást kilencedik összecsapása.

Sorsolás

Május 9., vasárnap (paralimpiai kvalifikációs torna)

D Kiss Zoltán (K44, +75 kg)

Fülöp Attila (K44, -75 kg)