21 év után volt magyar taekwondós az olimpián. Ugyan Salim Omar Gergely vereséget szenvedett az első mérkőzésén, a vigaszágon eljutott egészen a pontszerző, ötödik helyig.

Olimpia, -58 kg, nyolcaddöntő:

Salim Omar Gergely – Vito Dell’Aquila: 13-26

Nagyon nem indult jól a mérkőzés, másodpercek alatt 4-0-ra elhúzott az olasz és 11-0-ra növelte előnyét az első két perc után.

A második menetre Omar felpörgött és hozta is 13-6-ra a menetet, pedig az olasz már 14-0-ra is vezetett. Menetközben volt, hogy feljött három pontra is (12-15), de így is négypontos hátrányból várta a záró etapot.

Az utolsó menetnek 17-13-as olasz vezetéssel futottak neki a felek, ahol Dell’Aquila taktikusan megtartotta előnyét és még növelni is tudta azt és bejutott a legjobb nyolc közé.

JEGYZŐKÖNYV

– Kijött a legnagyobb gyengeségem, elvesztettem kicsit a fejem a mérkőzés alatt – nyilatkozta a mérkőzés után az M4-nek a tini olimpikon.

Vigaszági remények

A negyeddöntőben Dell’Aquila pontkülönbséggel búcsúztatta a thaiföldi Sawekwiharee-t, majd az elődöntőben az argentin Guzmant is elütötte a továbbjutástól (nem mellesleg meg sem állt a végső győzelemig, a döntőben a meglepetésember, tunéziai Jendoubit 16-12-re legyőzve). Ezzel Salim Omar a vigaszágon folytathatta. Hogy a bronzmérkőzésen rá váró, elsőként kiemelt, az elődöntőben veszítő, dél-koreai Jun Jang ellen pástra léphessen, a thaiföldivel kellett megküzdenie.

Olimpia, -58 kg, vigaszág:

Salim Omar Gergely – Ramnarong Sawekwiharee: 43-22

Omar Gergely fejtalálattal indította a meccset, majd látványos akciókkal tarkított első menet végén 15-12-es magyar vezetést regisztrálhattunk. A folytatásban a thaiföldi Sawekwiharee tudta tartani a lépést egy darabig, de Omar egy perc alatt tízpontos előnyt szorgoskodott össze. Majd megmutatta, mit is tud igazán, egyik látványos akció a másikat követte és elérte a 20 pontos különbséget, ami miatt harmadik menetre már nem is volt szükség, készülhetett az elsőként kiemelt Jung Jan elleni bronzmeccsre.

A thaiföldi ellen remekelt Salim Omar Gergely (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

– Sokat relaxáltam az újabb meccsemig, és nem volt veszítenivalóm – indokolta Salim az M4-nek a helyszínről, hogy másodjára miért tudott látványosan és sokkal felszabadultabban küzdeni. – Jobban szeretek ilyen támadóbb szellemben küzdeni. A bronzmeccsen is igyekszem mindent kiadni magamból – tette hozzá.

JEGYZŐKÖNYV

Olimpia, -58 kg, bronzmérkőzés:

Salim Omar Gergely – Jung Jan: 16-46

Egy intéssel és egy testtalálattal szerzett vezetést a dél-koreai, de fél perc múlva már 4-4 állt az eredményjelzőn. Innen az ázsiai lépett el és vezetett az első menetet követően 12-6-ra.

Mindent megpróbált a bronzcsatában (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A második két perc első akciói Omáré voltak és már 10-12-re is feljött, de Jan gyorsan visszaállította a különbséget és már több mint tíz ponttal is meglépett, majd olyan megnyugtató előnyre tett szert, aminél már nem kellett kockáztatni az utolsó menetben (15-38).

Omar nem adta fel a különbség ellenére sem és megpróbált zárkózni, de meg kellett elégednie végül az ötödik hellyel, amellyel megismételte nagybátyja, Salim József 2000-ben elért eredményét.

Nagybátjya, Salim József nyomdokaiba lépett (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

JEGYZŐKÖNYV

Salim Omar Gergely talán már úton Párizs felé… (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)