A párizsi olimpia végéig irányítja a felnőtt és a junior válogatottat Galambos Bence. Az első, igazi megmérettetés a májusi Európa-bajnokság lesz a csapat számára.

Közel négy éven át, 2017 januárjától 2020 októberéig vezette Galambos Bence a felnőtt és junior csapatot, akiknek koordinálásától nem igen távolodott el az utóbbi bő egy évben sem.

„A válogatott keret nagy részével továbbra is együtt dolgoztunk klubszinten. Nap, mint nap találkoztunk és tudok mindent róluk most is. A tokiói olimpia után erősödött bennem az érzés, hogy szívesen dolgoznék válogatott szinten újra a versenyzőkkel” – mondta Galambos Bence, aki az F-158 Taekwondo Academy vezetése mellett irányítja majd a válogatottat.

„Az első ciklusomban egy nagyon fiatal csapattal dolgozhattam együtt, akikben akkor is nagy potenciál volt és akik azóta felnőttek. Akkor még én is fiatalabb voltam és én is velük együtt fejlődtem. Sokkal nyugodtabb lettem, jobban átlátom a feladatokat és folyamatosan képeztem magam ez idő alatt is. Az, hogy az utóbbi hónapokban Salim Gergőéket testközelből láthattam dolgozni, rengeteg tapasztalatot jelentett. Ráadásul a nemrég a német válogatott stábjához csatlakozott Tóth Balázzsal is éveket dolgozhattam együtt, aki szintén irányította korábban a válogatottat.”

A régi-új tréner komplex munkát ígér, melynek egyik alapköve a minél több nemzetközi edzőtábor beiktatása és minőségi ellenfelek, edzőpartnerek Magyarországra hozatala.

„Azon túl, hogy látjuk, mit jelent a korábbi olimpiai bajnok Salim Gergely munkássága, ne feledkezzünk meg az itthoni szakemberekről és az igen erős spanyol vonalról sem, hiszen a kadetek és juniorok között már bizonyító Márton lányok eredménysora önmagáért beszél. Klubjukkal és annak vezetőjével, Jesus Ramallal is kiváló a kapcsolatunk.”

Salim Omar Gergely olimpiai szereplése kétségtelenül nagyot dobott a honi taekwondo helyzetén, amire most lehet igazán építkezni.

“A sportolóknak véleményem szerint hatalmas motiváció volt Omar olimpiai ötödik helye. Elég megnézni a rövidebb őszi versenyszezon eredményeit, ahol igazán kitettek magukért a sportolók. Erre szeretnénk építeni a jövőben. Omar, valamint testvére, Salim Sharif, továbbá Patakfalvy Luca és Füredi Rebeka jó eséllyel Grand Prix résztvevők. Szeretnénk, ha Józsa Levente, illetve Patakfalvy Csenge is minél előbb csatlakozna ehhez a társasághoz. Mellettük Kopcsik Laura, Gueli Zoé, Bailey Kelen, Molnár Bendegúz és Vince Máté is nagyon tehetséges, bennük is hatalmas potenciál rejlik a felnőttek között.”

A versenyszezon persze továbbra is több kérdőjelet tartogat, mint biztos pontot a koronavírus miatt, de a májusi Eb egy fix dátuma lehet a csapatnak.

„Arra időzítjük a formát és a Grand Prix versenyeken való részvételre. Ez utóbbi jelenti igazán a világ elitjét, velük kell minél gyakrabban meccselni, hogy rutint szerezzenek a versenyzők és nem mellesleg értékes ranglistapontokat gyűjtsenek.”

Az olimpiai ranglistán négy év eredményei szerepelnek, azaz folyamatosan esnek ki a régi versenyek és kerülnek be az újak. A G-s versenyeken szerezhető maximális pontszámot egy év alatt is össze lehet szorgoskodni, így nagyon sokat nyom majd a latba, hogy a világversenyeken (vb, Eb) és a GP-széria tornáin ki hogy szerepel.