Ahogy 2021-ben berobbant a köztudatba, ugyanolyan elánnal versenyezve védte meg címét a manchesteri Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján az olimpiai ötödik Salim Omar Gergely. Patakfalvy Luca hajszálra volt attól, hogy megismételje tavalyi éremszerzését.

Lehengerlő kezdés

Az Eb címvédőjeként pástra lépő Salim Omar Gergely (54 kg) első mozdulatával bevitt egy ütéspontot ciprusi ellenfelének a nyolcaddöntőbeli bemutatkozásakor. Intéspontokkal gyorsan növelte fórját, egy perc után ebből már öt volt Kyriakos Andronikou neve mellett. 20-0-s magyar vezetésnél, fél perccel a harmad vége előtt megkapta a tizedik intést is a szigetországi versenyző, így a bíró leléptette a ciprusit, Omar pedig készülhetett a negyeddöntőre (21-0).

Salim Omar Gergely biztosan érmes az Eb-n!

(fotó: ETU)

A negyeddöntőben a szlovák Domen Molj a meccs elején vezetést szerzett (1-3), de a címvédő hamar fordított, az első menet vége előtt fél perccel már 16-3-ra vezetett a magyar fiú, a szünetre pedig a különbség 15-re nőtt (18-3). A folytatásban kicsit sem vett vissza a lendületből, tíz másodperc telt csak el a második etapból, mikor már 26-5 állt az eredményjelzőn. Érezhetően akkor szerzett pontot Omar, amikor csak szeretett volna és közönségszórakoztató taekwondóval búcsúztatta északi szomszédunk versenyzőjét. A harmadik menetre a pontkülönbség (legalább 20 pont) kialakulása miatt már nem is volt szükség (43-10).

Az elődöntő már végigment

Salim Omar Gergely az elődöntőben a török Deniz Dagdelen ellen lépett pástra és mind a három menetet a páston töltötték, eltérően az előző két meccstől. Hamar a magyar oldalra kerültek fel az első pontok, egy perc elteltével 5-0-ra vezetett a magyar fiú. Ezután megszerezte első pontját a török, de Omar akciói ültek a folytatásban is és 10-1-es vezetés tudatában mehettek pihenőre a felek. Csendesebben csordogáló második menet vette kezdetét az egyperces szünetet követően, ahol hatvan másodperc alatt csupán egy magyar pontot regisztrálhattunk (11-2). Csak intésből és ütésből szerzett egy-egy pontot Dagdelen a folytatásban, így 14-3-as állásról várhatták a záró két percet. Ennek elejét alaposan megnyomta Omar és 10 másodperc alatt 19-3-ra növelte fórját. Győzelme még úgysem forgott veszélyben, hogy a török közelebb tudott zárkózni az utolsó perchez közeledve (20-6). A hajrá viszont Omaré volt, aki nemhogy visszaverte a rohamokat, hanem látványos pontokkal duzzasztotta igen nagyra a különbséget (28-7) és jutott a döntőbe.

Címvédés!

A fináléban a másodikként kiemelt Gorkam Polat várt Omarra. 1-1 ütéspont után Omar szerzett előnyt és egy perc után 4-2-re vezetett. 6-2 után viszont jött két fejtalálat a töröktől és 6-8 volt már oda. Omar megnyomta a hajrát és nem engedte eltávolodni Polatot, két perc küzdelem után 8-11 volt az állás.

Török testtalálattal indult a menet, majd Omar széles repertoárjából több látványos támadótechnikát előhúzott. Ezek közben viszont Polat többször is közbeütött és ötpontos fórra tett szert a meccs felénél. A menet utolsó percében beindult Omar és 18-16-ra fordított pillanatok alatt és úgy tűnt, megtalálta az ellenszert, mert kíméletlenül sorozta riválisát és hétpontos (!) előnnyel mehetett az utolsó szünetre pihenni (25-18).

A harmadik két perc a török ütéseivel indult, de Omar hamar kapcsolt és ő is elkezdte használni az ökleit. Egy fejtalálttal meccsben maradt a hajrához érkezve Polat (32-27), de az utolsó támadásokat visszaverte a magyar fiú és négy pontot megőrzött az előnyéből, amivel újra történelmet írt. Ő volt az első felnőtt Európa-bajnoka a sportágnak idehaza, most pedig még a címét is megvédte.

Salim Omar Gergely ismét aranyat nyert

Fantasztikus érzés volt újra itt állni egy Eb-döntőben, de közben könnyűnek sem mondanám, mivel nagyon nehéz időszakon megyünk most keresztül – utalt nagybátya, Salim József elvesztésére. – Szerettem volna újra a dobogó tetejére állni, azt tettem ma, amit tennem kellett ehhez, és most ez nagyon boldoggá tesz. Hogy nehezebb volt-e megvédeni a címet, mint megnyerni? Az édesapám és a nagybátyám, a sportág legendái a példaképeim. Mindig azt mondták, egyszer bárki nyerhet, de újra és újra győzni, az már kihívás. Teljesen más volt most Eb-t nyerni nézők előtt, mint tavaly, a buborékban rendezett kontinenstorna alkalmával, nézők nélkül. Minden alkalommal, mikor pástra lépek, a legjobbamat akarom nyújtani. A célok között persze már ott van a párizsi olimpia, azért dolgozunk, hogy elérjük az ilyen kitűzött célokat – nyilatkozta Omar a pástról lejőve.

Nyolcaddöntő:

Salim Omar Gergely – Kyriakos Andronikou: 21-0

Negyeddöntő:

Salim Omar Gergely – Domen Molj: 43-10

Elődöntő:

Salim Omar Gergely – Deniz Dagdelen: 28-7

Döntő:

Salim Omar Gergely – Gorkam Polat: 32-28

 

Patakfalvy Luca 5. az Eb-n!

Bíztató kezdés

Patakfalvy Luca (53 kg) volt időrendben az Eb első pástra lépő magyar versenyzője. A nyolcaddöntőben az izraeli Noa Preiss és Luca sem finomkodott, hatalmas elánnal vetették bele magukat a csatába, de pontot az első menet végéig egyikük sem szerzett, ekkor talált fejre Luca és mehetett 3-0-s előnnyel pihenni. Egy intéssel növelte fórját a folytatásban a tavalyi Eb bronzérmese, majd a meccs felénél egy látványos fejtalálttal tudott megnyugtató előnyt összeszorgoskodni. A menet zárásaként jött a harmadik fejre mért találat, aminek hála 11-0-s magyar előnyt mutatott az eredményjelző két perccel a vége előtt. Az izraeli lány nem talált fogást a záró etapban sem, így Luca masírozott be a legjobb nyolc közé (12-0).

(fotó: ETU)

A hajrá…

A negyeddöntőben a török Zeliha Agris ellen lépett pástra Luca. Fél perc után a török vezetett 1-2-re, majd 1-3-ról tudott egyenlíteni, sőt fordítani a magyar lány (5-3). A kétpontos fór nem hogy kitartott, de nőtt is az első szünetig egy fejre elhelyezett rúgással (8-3). Egy ütéssel zárkózott Agris (8-4), és ugyan fel tudott jönni látótávolságon belülre, a meccs felénél 11-7-es magyar vezetés állt az eredményjelzőn. Az utolsó két perc előtt ezzel a négypontos fórral mehetett pihenni Luca. Az utolsó etapban a magyar lány talált először és másodszor is (15-7). Az utolsó percre 15-9-es magyar előnnyel fordultak rá a hölgyek. Ekkor a török őrült rohanásba kezdett, és pillanatok alatt minimalizálta a hátrányt (16-15), sőt, egy intéssel egyenlített is három másodperccel a vége előtt. Galambos Bence edző videózást kért ennél a momentumnál, a zsűri ezt elutasította, 16-16 és jöhetett a ráadás menet az aranypontért.

Itt a török előbb testre ütve talált, de legalább két pont kell ilyenkor a meccs megnyeréséhez. Az egyperces ráadás végén a kitámadó Luca fejét meg tudta rúgni és ezzel ő jutott a négy közé és nyer biztosan érmet, Patakfalvy Luca 5. helyen zárt.

Patakfalvy Luca 5. az Eb-n

Nyolcaddöntő:

Patakfalvy Luca – Kyriakos Andronikou: 12-0

Negyeddöntő:

Patakfalvy Luca – Zeliha Agris: 16-16 (aranyponttal a török jutott tovább, 16-20)

Eb 2022 – 1. nap – eredmények

Pénteken ismét két magyarért szoríthatunk: Omar testvére, Salim Sharif Gergely (58 kg) a moldáv Stepan Dimitrovval kezd a nyolcaddöntőben. Bailey Kelen (87 kg) szintén a legjobb 16 között mérkőzik először, ellenfele a brit Caden Cunningham lesz.

A további magyar program: 

május 20., péntek:

Salim Sharif Gergely (58 kg)

Bailey Kelen (87 kg)

május 21., szombat:

Füredi Rebeka (67 kg)

Józsa Levente (68 kg)

D Kiss Zoltán (parataekwondo, K44, +80 kg)

május 22., vasárnap:

Patakfalvy Csenge (62 kg)