A taekwondo utolsó olimpiai helyeit osztják a hétvégén Isztambulban. Kotsis Edinának és Gonda Ivettnek döntőbe kell jutnia, hogy Rióban képviselhessék hazájukat.

Még csak január közepe van, de a sportág legfontosabb versenye következik a riói olimpiai játékok előtt. Az előttünk álló hétvégén ugyanis az utolsó olimpiai helyek is elkelnek. A 2015-ös év végén lezárt világranglista alapján minden súlycsoportban hatan már kvalifikálták magukat az ötkarikás játékokra. Kontinensenként még két-két kvóta jár, amit Európában Isztambulban lehet „átvenni”.

Ehhez nincs másra szükség, míg eljutni a kvalifikációs torna döntőjéig. Ezen a viadalon azok nem vesznek részt, akik a világranglista alapján már megszerezték az indulási jogot. Országonként csak egy versenyző indítható a játékokon.

A magyar indulók:
Kotsis Edina (57 kg) tavaly sporttörténelmet írt, mikor első magyar hölgyként világbajnoki dobogóra állhatott. Gonda Ivett (49 kg) 2014-ben Eb-bronzig jutott, és már járt olimpián, igaz, Athénban még kanadai színekben ért el ötödik helyezést. Mindketten vasárnap lépnek pástra.
Utoljára magyar taekwondós, a 2000-ben, Sydney-ben rendezett játékokon szerepelt. Akkor Salim József ötödik helyen zárt.