Patakfalvy Luca csütörtöki aranyérme után pénteken Józsa Levente bizonyult verhetetlennek Bonnban, a G2-es besorolású President’s Cupon, Nagy Niki pedig bronzéremmel zárt, ezzel újabb plusz két kvótához jutott a válogatott az idei világversenyekre.

A németországi, rangos viadal második versenynapján Józsa Levente (kadet, 45 kg) francia, majd angol rivális ellen melegített 18-10-zel és 10-4-gyel – utóbbi már a nyolcaddöntő volt. A spanyol Vazquez nehezebb diónak bizonyult a legjobb nyolc között, ám 6-6 után az aranypontot a magyar fiú szerezte. Az elődöntőben újra fölényes (12-2) Józsa-sikert könyvelhettünk el a görög Kounoupas kárára, a döntőben pedig az amerikai Tsaranou ellen 3-2-re nyert Levi, megszerezve a President’s Cup második magyar aranyát.

Nagy Nikolett (junior, 55 kg) aranypontos győzelemmel nyitott az orosz Fedorova ellen, amit a jókor kikért videózás eredményezett a hosszabbításban. A nyolcaddöntőben a brit McKinley (5-0), a negyeddöntőben a török Torun (12-3) hajtott fejet a magyar lány előtt. Az elődöntőben a hazai pályán versenyző Richter bizonyult jobbnak (6-1), Niki bronzéremmel és újabb kvótával gazdagította eredménysorát.

Egyházas András (junior, 63 kg) az angol Chambers elleni 3-1-gyel kezdett, majd a belorusz Hatsillót 3-0-val búcsúztatta. A negyeddöntőben azonban a török Kavurat megállította (6-4), ezzel András ötödikként zárt. Ugyanebben a súlycsoportban Berei Béla kilencedik lett, 3-0-val küldte haza a görög Gkouvousist az első körben, majd a román Silvetru minimális arányú győzelmet aratott ellene (3-2).

Füredi Rebeka (felnőtt, 67 kg) izgalmas mérkőzéssel nyitott, a spanyol Calvar Maritnezt 5-2-re sikerült legyőznie. A riói olimpiára készülő, azeri Azizova azonban még túl nagy falatnak bizonyult a nyolcaddöntőben (7-1).

Mint minden ma pástra lépő magyar, Práth Bence is győzelemmel kezdett, a német Floder nem örült ennek a találkozásnak (7-0). Később, a brit Naimot szoros mérkőzésen, 3-2-vel búcsúztatta a tizenhat közé kerülésért. A nyolcaddöntőben azonban a török Recber pontkülönbséggel (13-1) lépett tovább.

A kiírás érdekessége, hogy a bonni viadal az idei világversenyekre plusz kvótához juttathatja a nemzeteket. A felnőtt Európa-bajnokságra, a junior világbajnokságra és a kadet Eb-re minden súlycsoportban egy versenyző delegálható országonként. Azonban a President’s Cup dobogósai (súlycsoportonként négy fő) automatikus résztvevőjévé válnak a fenti versenyeknek. Azaz a kvótát szerző versenyzők országa még egy taekwondóst küldhet a világversenyekre az eddigi egy helyett. Azonban két főnél többet nem nevezhetnek a vb-re és Eb-re az országok. Azaz, a juniorok világbajnokságán Patakfalvy Luca és Nagy Niki mellett még egy magyar indulhat a hölgyek 46 és 55 kg-osai között. A kadet Eb-n Józsa Leventén kívül még egy honfitársunk léphet pástra a 45 kg-ban.

Szombaton Ducz Barbara (felnőtt, 53 kg) és Kopcsik Laura (junior, 42 kg) lesz érdekelt.