A Groznijban július 23-án startoló U21-es Európa-bajnokság előtt egy nappal tartott konferenciát az európai szövetség. A rangos eseményre Patakfalvy Miklóst is felkérték, hogy tartson előadást, aki a sportágban rejlő lehetőségekről és értékekről beszélt.

Groznijban gyülekeznek földrészünk legjobb 16 és 21 év közötti versenyzői, hogy eldöntsék, kik a legjobbak kategóriájukban a kontinensen. A versenyt megelőző napon tartotta az Európai Taekwondo Szövetség (ETU) első alkalommal kiírt Nemzetközi Kongresszusát. Az esemény fővédnöke, a csecsen köztársaság sportminisztere, Khizriev Kashaglomed volt, aki személyesen is megtisztelte a rendezvényt, és ünnepélyesen megnyitotta a rangos fórumot. Az esemény másik két „házigazdája”, az Orosz Taekwondo Szövetség első embere, Anatolij Terakov, illetve az ETU képviseletében, annak első alelnöke, Fred Buitenhuis volt.

A program első felszólalását szövetségünk vezetője, az ETU elnökségének tagja, Patakfalvy Miklós (a képen balra) jegyezte, aki „A taekwondoban rejlő lehetőségek és értékek” címmel tartott előadást. Prezentációjában az elnök bemutatta a sportág különböző területeinek, illetve vetületeinek kapcsolatát, valamint az összefüggések elemzésével szemléltette mindazokat a lehetőségeket, melyek a taekwondósokat erőssé tehetik testben, szellemben és lélekben egyaránt.

A következő felszólaló, Ali Sagirkaya, a török szövetség alelnöke volt. Ő a sportágban rejlő nevelési-oktatási lehetőségeket mutatta be, részletezte és elemezte. Plasztikus példákon keresztül érzékeltette a „taekwondo family” érzés valóságalapjait. Effi Zikkuli, az ETU TV és Média Bizottságának vezetője, a sportág média megjelenéseiről, illetve a tv közvetítések feltételeiről ismertetett sok érdekességet. Pontos információkat kaptunk az Eurovízióval történt szerződés megkötésének előkészületi munkálatairól, majd a szerződés aláírását követő munkafolyamatok körülményeiről, lényeges apróságairól. Kenneth Schunken, az ETU versenyrendezésért felelős vezetője a nagy nemzetközi versenyek szervezési és lebonyolítási körülményeit mutatta be. Kenneth volt a tavalyi, 1. Európa Játékok taekwondo versenyeinek főszervezője, így tapasztalatainak megosztása feltétlenül figyelemre érdemes volt. Chakir Chelbat, a nemzetközi szövetség (WTF) és az ETU bíróbizottságának vezetője, a riói olimpiai játékokon közreműködő bírók kiválasztásának folyamatát, feltételeit, részleteit osztotta meg a hallgatósággal. Számos újdonság jelent meg a válogatási elvekben, többek között, hogy a bírók nemek közötti megosztása, a sportág történetében először, fele-fele arányban történik.

A mintegy négyórás konferencia előadásai osztatlan sikert arattak és a jelek szerint biztos lesz folytatása a kezdeményezésnek.

A HELYI TV BESZÁMOLÓJA