Sikeresen mutatkoztak be a magyar fiúk a kanadai Burnaby-ban szerda óta tartó junior világbajnokságon, végül a második kör jelentette a végállomást. Szombaton Gadácsi Dorottya zárja a sort.

Práth Bence (59 kg) 9-1-es győzelemmel startolt az indiai Bibhash Roy kárára. Bence az első pillanattól kezébe vette az irányítást és támadásait az indiai fiú csak szabálytalanságokkal tudta a elkerülni, ami viszont két intést hozott magával, ez pedig egypontos vezetést jelentett versenyzőnknek. A menet vég előtt egy szép köríves rúgás ült az indiai fiú fejvédőjén, ezzel 4-0 lett a menet vége. A második ott folytatódott, ahol az első véget ért, a magyar fiú diktálta az iramot, ellenfele próbálta elkerülni a találatokat. Bence egy újabb fejtalálattal 7-0-ra növelte előnyét a második másfél perc végére. Az utolsó menet sem hozott különösebb izgalmakat, nem változott a küzdelem képe sem. Mindketten begyűjtötték második figyelmeztetésüket, így 8-1-re változott az eredmény. A meccs vége előtt Bence még egy pontos testtalálattal 9-1-re módosított, és ezzel magabiztosan került a 32 közé.

A legjobb 16 közé jutásért az olasz Caulo következhetett. Versenyzőnk nem ijedt meg a talján fiútól és egy gyors fejtalálattal 3-0-s vezetésre tett szert. Erre az olasz válasz egy vitatható ütéspont volt, majd egy fejtalálat, és a menet végén az olasz fiú vezetett 4-3-ra. A második menet történéseire nehéz magyarázatot találni. Az olasz versenyző négy ütéspontot kapott, amire Bence két köríves testrúgása volt „csak” a válasz, így a menet végén az olasz 8-5-re növelte előnyét. Érthetetlen volt a bírók pontozási szemlélete, a világbajnokság elmúlt két napján összesen nem adtak ennyi pontot ütésre, mint ezen a találkozón. Ráadásul, sem igazán erős, sem igazán pontos nem volt szinte egyik ütés sem, bár kétségtelen, az olasz fiú remekül adta elő, látványosan széles mozdulattal, igen hosszú ütésutat vezetett, majd diadalmasan kinézett a zsűriasztalra. A bírók ezt minden esetben, kivétel nélkül ponttal jutalmazták. Az utolsó felvonásban az olasz szerzett egy testrúgás és újabb két ütés pontot, amire Bence egy testtalálattal, illetve az olasz folyamatos szabálytalankodási miatt újabb négy intéssel (két pont Bencének) tudott csak válaszolni, és így alakult ki a 11-8-s olasz győzelem.

– Práth Bence remekül teljesített, sajnálatos módon a bírók furcsa pontozása az ellenfele javára döntötte el a mérkőzést. Kicsit igazságtalannak éreztük, hogy az olasz összesen hét ütéspontot kapott, amire még nem nagyon volt példa a sportág történetében – summázott a helyszínről Patakfalvy Miklós, a magyar szövetség elnöke.

Egyházas András első meccsén az azeri Musayev ellen lépett küzdőtérre. Mindkét fiú bátran kezdeményezett, felváltva támadtak, de pontot csak Andris szerzett, miután az azeri versenyzőt szabálytalanság miatt kétszer is megintették, így a menet vége 1-0 lett nekünk. A második másfél percben sem változott a mérkőzés képe, kiegyenlített csata volt, mindkét versenyző igyekezett kinyitni partnerét. Szerencsére ez csak a mi fiúnknak sikerült, aki szerzett egy szép ütés találatot (2-0), majd az azeri begyűjtött újabb két intést és ezzel a menet 3-0-val zárult a javunkra. A harmadik felvonásban már nem esett pont, az azeri fiú szárnyaszegetten próbálkozgatott, de versenyzőnk okos taktikával, ügyesen tartotta távol Musayevet, és a mérkőzés végén András örülhetett a győzelemnek és a 32 közé jutásnak.

Itt a török Kuvarat, András „mumusa” következett. Versenyzőnk már többször találkozott a török fiúval, és eddig rendre kikapott tőle, igaz, a különbség a két sportoló között folyamatosan csökkent. Az első felvonásban mindkét fiú óvatosan kezdett, a török versenyző kicsit aktívabb volt, de Andris okosan tartotta a távolságot és visszatámadásai is biztatóak voltak. Sajnos a török fiú köríves fejtalálatára nem jött válasz, így 3-0-s vezetéssel Kuvarat térhetett pihenni. A második menetben még sokkal kiegyenlítettebb volt a küzdelem képe, bár a török fiú volt a kezdeményezőbb, versenyzőnk jól tartotta őt távol, sajnos azonban az ellenakciókban nem volt elég átütőerő, így a menet végére nem változott az eredmény. Hárompontos előny nem behozhatatlan, így indult sportolónk is neki a harmadik menetnek. Nem volt mese, neki kellett kezdeményeznie, neki kellett a pontért, a pontokért erősebben támadnia. A támadáskényszer azonban óhatatlanul „kinyílással” jár, amit a török egy köríves testrúgással büntetett is (4-0). Erre, versenyzőnk egy hasonló akcióval válaszolt, és végre pontot szerzett (4-1). Sajnos a török fiú a megújuló támadásokba egy sikeres köríves fejtalálattal közbeszúrt, így 7-1-re alakult a találkozó eredménye. András egy utolsó rohammal még szépíteni tudott, de a végén a török fiú 7-2-re megnyerte a találkozót és azután meg sem állt az elődöntőig. Ott a későbbi világbajnok, iráni Bakhashi tudta csak megállítani, így bronzérmet szerzett.

– Egyházas András teljesítményét is csak dicséret illeti. Rendkívül fegyelmezett, koncentrált küzdelmeket mutatott, sajnos a török versenyző még most sok volt neki. Ha fejlődése, szorgalma töretlen, Bencével együtt még sok örömet szerezhetnek a sportág szurkolóinak –  értékelt Patakfalvy Miklós.

Szombaton Gadácsi Dorottya lép pástra, aki az utolsó magyar versenyző a világbajnokságon. Csütörtökön Patakfalvy Luca a kilencedik lett.

A verseny helyszínén Magyarországhoz képest kilenc órával kevesebb van.

Az elődöntőket és a döntőket itt lehet követni élőben.

A magyarok programja:

November 19.: Gadácsi Dorottya (63 kg)