A korábbi válogatott versenyző, Kazinczy Viktor lett a Magyar Taekwondo Szövetség új főtitkára, aki a közös, pozitív gondolkodásra alapuló munkában hisz, és az olimpiai célok mellett a hagyományokra és a tömegbázis növelésére is nagy hangsúlyt fektetne.

− Köszönöm a bizalmat az elnökség részéről, mindent elkövetek majd, hogy az általam képviselt értékek és gondolatok pozitív irányba lendítsék az egész magyar taekwondo társadalmat − fogalmazott a márciusi elnökségi ülésen kinevezett új főtitkár. Viktor tizenhárom évig, végigjárva a korosztályos válogatottakat, versenyszerűen taekwondózott. Meglátása szerint az olimpiai élsport mellett a hagyományokat és a sportág fiatalokkal való megszerettetését is szem előtt kell tartani.

− Nagyon fontosnak tartom a taekwondo tradicionális, harcművészeti oldalának ápolását és támogatását is. Természetesen kiemelt feladat, hogy kijussunk az olimpiára és érmeket nyerjünk, azonban nem szabad megfeledkezni, hogy az utánpótlás-nevelő műhelyek, egyesületek hatékony működése nélkül ez majdnem lehetetlen. Minél több, nagyobb létszámmal rendelkező egyesületünk van, annál több eredményes versenyzőt nevelhetnek ki.

A képlete nagyon egyszerű, mint mondja, a taekwondo sportág mozgásanyaga, tanítása olyan mint egy jó szolgáltatás.

− A sportoló lemegy az edzőterembe, és havi tagdíjért cserébe taekwondo edzéseken vehet részt. Nagyon sokan az élmény, a közösség miatt választanak egy adott sportágat. Ezt az élményt, ezt az érzést kell folyamatosan megteremteni, ami az egyesületeink, edzőink feladata. A szövetség feladata, hogy az egyesületeket, edzőket, és a bizottságokat lehető legjobban támogassa, motiválja, képzésüket segítse, és megteremtse azokat a feltételeket, amelyek folyamatos létszámnövekedést tesznek lehetővé. A sportágválasztás szempontjából nagyon fontos, hogy naprakészek legyünk, hiszen manapság nagyon sok a versenytársunk a „sportági piacon”, azokkal a sportágakkal szemben, akik kiemelt támogatást élveznek. A mi lehetőségeink sokkal szerényebbek, és ilyen feltételek mellett kell a gyerekekkel megszerettetni a taekwondót. Olyan alternatívákat kell nyújtanunk, amelyekkel vonzóvá tudjuk tenni a sportágunkat.

Ebben segíthet, hogy az EMMI a sportágfejlesztési programnak megfelelően, a korábbiakhoz képest nagyságrendekkel komolyabban támogatja a sportágat.

− Számos olyan lehetőség nyílt meg előttünk, amelyre korábban nem volt mód. Műhelytámogatásokat is tudunk biztosítani egyesületeink részére. Bekerültünk az utánpótlás edzőket támogató programba, válogatottjainknak jobb feltételeket tudunk biztosítani a versenyeztetéshez és a felkészítéshez. Ez több lehetőséget ad nekem is, illetve a szövetségnek, hogy edzőinket, versenyzőinket folyamatosan motiválni tudjuk. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek a támogatások a lehető leghatékonyabban legyenek felhasználva, a sportágfejlesztésben meghatározott céljaink elérésében.

A másik terület, amit nagyon fontosnak tart, az a tagság és a szövetség közötti jó kapcsolat, a következetesség és kölcsönös együttműködés.

− Fontosnak tartom, hogy a tagság úgy tekintsen a Magyar Taekwondo Szövetségre, mint egy jó „márkára”, ami megbízható, következetes, minőségi és kielégíti a tagság igényeit. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy vannak szabályok, amiket mindenkinek be kell tartania, ugyanis csak így lehet fenntartani és hatékonyan működtetni egy ilyen sportági struktúrát. Elengedhetetlen a szövetség különböző tisztségviselőinek, bizottsági vezetőinek a motiválása, célom, hogy egy hatékony jól működő rendszert alakítsunk ki együtt közösen, sportágunk fejlődése érdekében.

Kazinczy Viktor, a szövetség korábbi irodavezetője, 2015-ben diplomázott a Budapesti Corvinus Egyetem MSc sportmenedzser szakán.