A kanadai születésű Gonda Evelyn követi testvére példáját, és a jövőben magyar színekben versenyez. A húsz esztendős versenyző nyolcéves tervében természetesen az olimpiai kvalifikáció is szerepel.

Sokan emlékezhetnek Gonda Ivettre, aki négyéves korában költözött ki családjával Kanadába, és ott felnőve a juharleveleseknek szerzett sikereket taekwondóban. A londoni olimpia után úgy döntött, szülőhazáját képviselve versenyez tovább, és majdnem el is jutott a riói játékokra. A sikertelen kvalifikáció után, másfél évvel ezelőtt azonban befejezte pályafutását. Nem marad a magyar csapat Gonda nélkül, ugyanis a húsz esztendősen már két felnőtt pán-amerikai játékok győzelemmel büszkélkedő Gonda Evelyn, Ivett húga magyar színekben folytatja pályafutását.

Gonda Evelyn− A testvérem miatt ez mindig is egy lehetőség volt, de most jött el az ideje. Sok fontos döntést hoztam meg az életem mostani szakaszában, ez az egyik − mondta a továbbra is Kanadában élő és készülő Evelyn. − Ivett mindig azt mondta, pozitív élményekkel gazdagodott, amikor magyarként versenyzett pályafutásának utolsó szakaszában, így számomra sem volt kérdés hogy jó döntést hozok meg.

Ugyan Kanadában született, kicsit beszél magyarul, saját bevallása szerint jobban érti, mint beszéli nyelvünket.

− Remélem, egy kicsit jobban megtanulok majd magyarul is, de ebben majd az segít a legtöbbet, ha együtt leszünk a válogatottbeli társakkal. Tokió nagyon közel van, én egy nyolcéves tervet vázoltam fel magamnak 2024-ig, benne olimpiai szerepléssel.

Ő is örömmel fogadta a hírt, hogy hazánk ad otthont a kadet Európa-bajnokságnak októberben.

− Ez mindig nagy segítség, ha egy versenyző saját közönsége előtt léphet pástra. Remélem, ők, a többiek és én közösen sokat tehetünk azért, hogy még sikeresebb legyen a magyar taekwondo.

Az első lépést a szombatok rajtoló Universiadén teheti meg.

Gonda Evelyn