Az oroszországi Kazanyban csütörtöktől vasárnapig tartó felnőtt taekwondo Európa-bajnokság második napján két magyar is pástra lépett. Patakfalvy Lucának hajszálon múlt az éremszerzés, Kotsis Edina a nyolcaddöntőig jutott.

Patakfalvy Luca (53 kg, fenti képen) a legjobb tizenhat között a dán Sarah Malykke ellen mérkőzött első felnőtt Eb-jén. Az első és az utolsó menet egyáltalán nem hozott pontot egyik félnek sem, de a másodikban Luca 5-0 arányban jobb volt, így készülhetett a negyeddöntőre.

Ott teljesen egyenrangú ellenfele volt a szerbek olimpiai ezüstérmesének, Tijana Bogdanovicsnak. A három menetben nem esett érvényes találat és a hosszabbítás sem hozott döntést, ilyenkor a számítógép összesíti a találatokat, amelyek nem értek pontot, és ez alapján hirdetnek győztest, ebből pedig a szerb jegyzett többet, amivel bejutott az elődöntőbe. Luca az értékes világranglista pontok mellett 5. lett élete első felnőtt Eb-jén.

Kotsis Edina (57 kg, jobbra) is jól kezdett, bár, a ciprusi Anna Maria Antoniou elleni, legjobb 32 között rendezett mérkőzésen az első menetben még nem született pont. A másodikban a ciprusi betalált egy fejessel, majd egy esést követően már 4-0-ra vezetett. Egy intés Antoniouának, egy testtalálat Edina részéről és a második etap végére minimalizálta a hátrányt a magyar lány (3-4). Az utolsóban a ciprusi egy testrágással hárommal meglépett (3-6), de egy hosszú köríves fejessel összejött az egyenlítés (6-6). A hajrában a ciprusi megint előnybe került (6-8), ám jött a válasz, Edina egy fejessel át is vette a vezetést (9-8), de megintettek, amiért kilépett a pástról, így 9-9 után jöhetett a hirtelen halál. A hosszabbítás egy perce nem hozott találatot. A szabályok értelmében a több, pontot nem érő találat döntött Edina mellett.

A horvát Bruna Vuletics elleni nyolcaddöntőben Edina egy ütéssel rögtön vezetett, de sajnos utoljára a mérkőzésen. Déli szomszédunk pontosabb és robbanékonyabb volt, és 6-3-ra ő vezetett az első menet végén. A másodikban egy test- és egy fejtalálattal tovább növelte a fórt (11-3). A záró felvonásban egy testtalálatot ugyan bevitt Edina, de kapott két fejest, amivel a horvát 16-5-re nyert, Edina a 9. helyen fejezte be a kontinenstornát.

EREDMÉNYEK

Szombaton zárul számunkra a kontinensviadal, Patakfalvy Csenge (62 kg) lesz akkor érdekelt.