Őszre várja az áttörést Galambos Bence, a taekwondo válogatott edzője. A felnőtteket és juniorokat trenírozó szakember alaposan átalakította a felkészülési metódust, hogy a végcél, a tokiói olimpia elérhetővé válhasson.

– Amikor 2017-ben elkezdtem a munkát a felnőtt és junior válogatott élén, azt beszéltem meg a szövetséggel, egy év alatt meg lehet alapozni a jövőbeni munkát és a nagy változásokat véghezvinni, amiket kitaláltam – kezdte a nyári pihenő kellős közepén az elmúlt félév értékelését kicsit messzebbről indítva Galambos Bence válogatott edző. – Az olimpiai bizottság például azt kérte, központosítsuk a válogatott edzéseket, ez kapóra jött, mert egybeesett az elképzeléseimmel. Decemberben vázoltam is az elnöknek és három hónap alatt megteremtettük a megfelelő körülményeket.

A korábbi hétvégi mini edzőtáborokat napi tréning váltotta fel, és a Nemzeti Sportcsarnok helyett végre saját, kimondottan taekwondo specifikus helyen készülhetnek a legjobbak.

– Lépésről lépésre haladunk előre, minőségi hely, kiegészítők és csapat kell, hogy elérjük a céljainkat, ez most mind megvan. A helyzet új volt a sportolóknak, de mostanra megszokták. Minimum háromszor együtt készül a válogatott a héten, ezen kívül egyéni képzést tartok legalább kétszer nekik és az egyéni edzésmunkát a szövetség által támogatott, lakhelyhez közeli edzőteremben tudják végezni. Jó látni, hogy élvezik a munkát és remek, összetartó csapat alakult ki, akik egymást segítik edzésen és versenyidőszakban egyaránt.

Mint mondja, nem volt kiugró a tavaszi félév eredményesség szempontjából, de a versenyek jelenleg csak állomások egy távoli cél felé haladva.

– Látható, hogy felveszik a versenyt a mieink azon nemzet legjobbjaival, akik sokkal jobb körülmények között készülnek évek óta. A felnőttekben és az utánpótláskorúakban is komoly potenciál van, az áttörést őszre várom. Jelenleg a pihenőjüket töltik, hogy augusztusban megújulva folytassuk a munkát. A korábbi görög és belga tábor helyett Szerbiába megyünk, ahol az olimpiai bajnok edző, Dragan Jovics két meghívott iráni trénerrel együtt tart tábort.

Ősszel a fő verseny a 21 éven aluliak Európa-bajnoksága lesz, amin a szövetség nagy kerettel tervez elindulni. Természetesen nem ez az egyetlen rangos verseny, ahol érdekeltek leszünk, de a legfontosabb versenyre még közel két évet várni kell.

– A Grand Prix sorozatban a nehéz periódust már maga mögött tudó és újra jó formába lendülő Kotsis Edina a meghívott egyelőre, remélhetőleg hamarosan többen is csatlakozhatnak itthonról ehhez az elithez. A célunk természetesen, hogy Tokióban legyen magyar taekwondós. Már most látszik, ez csak úgy sikerülhet, ha a 2020 év eleji selejtezőn kvalifikálják magukat, a világranglistáról odaérni szinte lehetetlennek tűnik. Akkorra kell időzíteni a formát, minden más verseny addig csak állomásnak számít.