A Nemzetközi Taekwondo Szövetség elnök, Chungwon Choue az Around the Rings című olimpiai portálnak nyilatkozta, az elmúlt esztendő a sportág legfontosabb éve volt az olimpiai felvétele óta tartó ciklusban.

– Azt hiszem, fantasztikus éve volt a taekwondónak – nyilatkozta a World Taekwondo első embere az Around the Ringsnek az ifjúsági olimpia Buenos Aires-i helyszínén. Az október végén publikált cikkben Chungwon Choue kiemelte, az egész világ büszke a taekwondóra, amiért az megnyitotta a kapukat Észak- és Dél-Korea között és elkezdődhetett a kommunikáció. Hangsúlyozta, hogy a tavalyi, Mujuban rendezett világbajnokság volt ennek a remek évnek az alapköve. Ekkor ugyanis az északi ITF szövetség csapata nyolc napot töltött délen. A két szövetség (WT és ITF) között ez volt a leghosszabb idejű hivatalos program. Az északi részvétel új lehetőségeket ígért. A normalizálási folyamat az idei téli olimpián folytatódott. Pjongcsangban a Nemzetközi Olimpia Bizottság ösztönzésére a két koreai ország közös csapattal vett részt a játékokon. A téli olimpián a taekwondo is rivaldafénybe került, ugyanis a két nemzet közösen tartott bemutatókat.

– Ez egy történelmi pillanat volt – mondta az elnök. A sportág további fontos helyeken jelent meg, például bemutatót tartottak Ferenc pápa előtt a Vatikánban – igaz az északiak nélkül. Észak és dél közben tovább közeledett egymáshoz, például a WT küldöttsége északi meghívásra öt napot töltött északon. Kérdésre Choue azt nyilatkozta, a két szervezet a közeljövőben biztos nem egyesül, de ki tudja, miért is ne működhetne ez a jövőben?

– 209 tagországunk van, százmillióan űzik a sportágat. A taekwondo az az olimpiai sportok közül, amelyik a legtöbbet fejlődött a sportszerűség és a világos bíráskodás terén. 2009 óta elektronikus szenzorok jelzik a találatokat, és 2020-ban, Tokióban már négy kameraszögből lesznek visszanézhetőek a vitatott akciók. Talán Párizsra már a fejvédőkön is lesz kamera, ami még élvezetesebbé teheti a mérkőzéseket. A nézőknek ez egyértelműen tetszik. Hiszem, hogy a taekwondo biztonságban van, már ami az olimpiai szereplést illeti.

Choue hozzátette, még tovább kell fejlődni, hogy a játékok műsorán maradjon a sportág.

Az olimpián kívül a nemzetközi szövetség készpénzdíjazással teszi még vonzóbbá az eseményeket a sportolók számára. Jövőre hetvenezer dollár lesz a legmagasabb megnyerhető összeg. Ezen túl a csapatformátumot – ahol két férfi és két női versenyző van – is szeretnék az olimpia műsorára tűzni.