Világ- és Európa-bajnoki éremmel a háta mögött felhagy az élsporttal az elmúlt két évtized legeredményesebb magyar taekwondósa. Kotsis Edina edzőként segíti a jövőben a sportágat.

– Elfáradtam testileg és lelkileg is – nyilatkozta a Magyar Taekwondo Szövetség honlapjának Kotsis Edina vb bronz- és Eb ezüstérmes sportoló abból az alkalomból, hogy kedden hivatalosan is bejelentette visszavonulását, ezzel biztossá vált, hogy a 2020-as, tokiói olimpiai kvalifikációs sorozatot nem csinálja végig. – Háromszor is közel jártam ahhoz, hogy kijussak az ötkarikás játékokra, sajnos nem sikerült. A 2016 év eleji, sikertelen kvalifikációs verseny után, amire vb-harmadikként mentem, valami megtört, és onnantól folyamatosan vagy betegség vagy sérülés nehezítette a felkészülésemet. Be kellett látnom, nem tudok olyan szinten visszatérni, ahogy szeretnék, azaz úgy, hogy esélyesként lépjek pástra egy-egy nagy versenyen.

A taekwondót hét évesen elkezdő, 28 éves Edina hamarosan befejezi párhuzamosan folyó tanulmányait, ami után edzőként térhet vissza a pást közelébe.

– Köszönettel tartozom a szüleimnek, hogy elindítottak ezen az úton. Patakfalvy Miklósnak, a szövetség elnökének és természetesen a szövetségnek sokat köszönhetek, hogy segítették a pályafutásomat. Köszönöm klubjaimnak, az ott dolgozó edzőknek, személyzetnek, sporttársaimnak, hogy ilyen szinten tudtam teljesíteni hosszú éveken át. Külön hálás vagyok dr. Babindák Elvira orvosnak és Harasztiné dr. Sárosi Ilona sportpszichológusnak, hogy foglalkoztak velem és a támogatóknak, a Kwonnak, Scitecnek, az Apex Pharma Kft-nek és a XXIII. kerületi önkormányzatnak.

Eredménysor:

Világbajnokság, 2015: 3. hely

Európa-bajnokság, 2012: 2. hely

U21-es Európa-bajnokság, 2010, 1. hely

Junior Európa-bajnokság, 2007, 2. hely

Universiade, 2011, 3. hely

Egyetemi vb, 2014, 3. hely