A nyolcadik alkalommal megrendezett szöuli világtalálkozón a World Taekwondo (Nemzetközi Taekwondo Szövetség) Kukkiwon tanácsadó testületébe választották hétfőn a Magyar Taekwondo Szövetség alapító elnökét, Patakfalvy Miklóst.

Ezt a memorandumot irta alá a Kukkiwon elnöke, az igazgató, valamint az öt kontinens KKW megbízottja

A fórum első napja Kukkiwon Taekwondo Humanism címmel futott le, ahol az előadók a taekwondóban rejlő pozitív lehetőségeket vették górcső alá. Négy igazán izgalmas előadást hallgathattunk meg csupa olyan előadó szájából, akik közvetlenül is megtapasztalhatták a taekwondo “gyógyító” hatásait.

A megnyitóbeszédek után Han Bija nemzetközi önkéntes segítségnyújtó tartott előadást sokrétű, színes, ugyanakkor helyenként megrendítő, az éhező afrikai gyerekek vagy éppen a cunami pusztította dél-kelet-ázsiai országok fiataljai körében végzett karitatív munkásságáról, illetve e munka hatékonyságában a taekwondo szerepéről.

Emmanuel Pastreich az Ázsia Intézet és a University of Brain Education alelnöke a taekwondo kiaknázatlan lehetőségeit elemezte, mindezt a szíveket “megdobogtató” tevékenység megjelenítési formáiban.

Sam Johnston kanadai edző saját, a rák elleni harcát és felépülését mutatta be, milyen belső tartást, erőt, elszántságot és élni akarást kapott a tkd-tól.

Kim Jooho megvakult egy balesetben és utána kezdett taekwondózni. Ő is a hitet, az akaratot, a lehetetlent nem ismerő mentalitást emelte ki beszámolójában. Tapasztalatai szerint a sportág rengeteget segíthet a hátrányos helyzetben élőknek, keresni-kutatni kell a megoldásokat.

Végül Kang Myuong-hee a fogyatékkal élő gyerekek tkd-val való fejlesztéséről tartott emlékezetes előadást.

November 26-án, a világ taekwondo vezetőinek szervezett 8. szöuli világtalálkozó második napján kulturális rendezvény megtekintésével indult a program. A szervezők a résztvevőket a Gyeong-bok Palace-ba vitték, ahol a koreai hagyományoknak megfelelő, látványos jó két óra időtartamú őrségváltás, hagyományos tánc és ősi hangszereken játszott zene előadások fogadták a látogatókat.

Ebéd után két elméleti-gyakorlati előadás volt napirenden. Az első két órában An Jae-Yoon professzor, 9. danos mester, a Kukkiwon fő poomsae instruktora vezette be a hallgatóságot a formagyakorlat technikák oktatásának praktikus és hatékony módszertani ismereteibe. A háromszoros világbajnok nagymester többször is hangsúlyozta, ilyen rövid idő alatt csak érintőlegesen tudja tapasztalatait, oktatásmódszertani ismereteit megosztani a hallgatósággal. Az elméletet egyszerűbb technikai gyakorlatok színesítették, melyen a résztvevők a Kukkiwontól kapott dobokban, azaz taekwondo egyenruhában gyakorolhattak.

An nagymester és Patakfalvy Miklós

An nagymester és Patakfalvy Miklós

A második előadást is egy háromszoros világbajnok nagymester, az 54 kg egykori koronázatlan királya, CHIN Seung Tae vezényelt. Remek gyakorlatokkal színesítette előadását, ami inkább edzésjellegű volt, mintsem egy szokásos elméleti fejtágító. Az idő rövidsége neki is behatárolta a lehetőségeit, így ő a lépésekre, a küzdelem talán legalapvetőbb technikai-taktikai területére koncentrált. Chin nagymesterről érdemes tudni, hogy a 90-es évek közepén, második felében érte el kiemelkedő eredményeit. Mikor találkozott a helyszínen Patakfalvy Miklóssal, azonnal Salim József és Salim Gergő neve került elő, mint kiderült, akkoriban több versenyen is ellenfelek voltak.

A kétnapos találkozót bankettel zárták. Itt jelentették be, kit választottak be két évre a Kukkiwon Tanácsadó Testületébe. Igaz, ezt már korábban, a meghívókban jelezték, de hivatalossá, ekkortól váltak a kinevezések, melyek 2019. január 1-től, 2020. december 31-ig élnek.

Emlékezetes két nap volt, mely elsősorban sportdiplomáciai szempontból volt jelentős számunkra, miután Patakfalvy Miklós, szövetség alapító nagymestere, vezetője, újabb két évre került be ebbe a grémiumba.