A friss aranyérmes Márton Viviana boldogan nyilatkozott, miután felért a csúcsra a junior Eb-n Szarajevóban. Elárulta azt is, kitervelte-e, mi lesz az utolsó akciója.

„Nagyon büszke vagyok Luanára, nagyon jól dolgozott tegnap és végig tudtuk egymást segíteni” – kezdte az Eb-értékelést nyakában az aranyéremmel Márton Viviana visszatekintve még a tegnapi ezüstre, amit testvére nyert. „Motivált voltam a tegnapi teljesítménye miatt is és igyekeztem fejben végig nagyon ott lenni ma.”

Ez olyan jól sikerült neki, hogy nem talált legyőzőre. A fináléban pedig hátrányból visszajőve, az utolsó másodpercben tudott diadalmaskodni.

„Ott aztán volt minden, akadt olyan pillanat, mikor mondtam magamban, ez elment. De mégis mentem előre ezerrel, beleadtam valami pluszt és azt hajtogattam, ez az enyém kell, hogy legyen. Nem akartam aranypontra menni, ez lett volna ugye, ha döntetlen a vége. Utálom, úgyhogy inkább meg akartam nyerni abban a hátralévő két másodpercben. Ösztönből jött az a rúgás, senki nem gondolta, hogy azt fogom rúgni, még én sem” – mondta nevetve a bajnok.

„Fantasztikusan dolgoznak nap, mint nap, egyáltalán nem nehéz őket felkészíteni, minden nap hihetetlen motiváltan érkeznek edzésre. Száz százalékot adnak minden alkalommal, ezért nagyon könnyű a helyzetünk velük” – nyilatkozta a lányokat felkészítő Suvi Mikkonen, hozzátéve, nagyon bátrak és mindent alárendelnek annak érdekében, hogy nyerjenek. Tisztán látják, hogy mit szeretnének elérni és hogyan.

Kíváncsiak voltunk, vajon egy ilyen szituációt, mint ami a döntőben két másodperccel a vége előtt történt, le lehet-e modellezni az edzőteremben.

„Természetesen nem. Megpróbálunk mindenre felkészülni, de egy ilyen helyzetben ez csak úgy jön. Néha nyersz, néha veszítesz. A lényeg, hogy mikor odakerülsz egy ilyen szituációba, száz százalékosan fel legyél készülve és ha eljön az idő, akkor ilyenekre leszel képes, mint most Viviana. “

„Nagyon büszkék vagyunk a lányokra” – vette át a szót Kiss Roland főtitkár. „Mint sokan tudják, a Márton testvérek Spanyolországban élnek és készülnek, de ahogy nekünk, nekik is fontos, hogy Magyarországot képviseljék a nemzetközi versenyeken. Hihetetlen magas szinten taekwondóznak, nagyon jó azt látni, hogy ilyen tűzzel tudnak verekedni. Még akkor is mennek előre, ha a helyzet lehetetlennek tűnik, mint a mai döntőben. Csak ismételni tudom magam, nagyon büszkék vagyunk és köszönjük ezt a felejthetetlen élményt. Továbbá szeretném kiemelni Vince Máté ötödik, pontszerző helyét, amivel hozzájárult a magyar csapat mai sikeréhez.”