Még el sem kezdődött, máris történelmi tettet hajtott végre a magyar taekwondo válogatott a párizsi olimpián. A szerdától szombatig tartó taekwondo versenyeken három magyar állhat pástra szerdától péntekig. A sportág ötkarikás történelmében ugyanis eddig összesen két magyar kvalifikált olimpiára.

Salim Omar Gergely követve nagybátyja, Salim József példáját (2000-ben lett ötödik), eljutott az olimpiára három évvel ezelőtt. Tokióban a vigaszágon eljutott a bronzmeccsig, majd lett végül ő is ötödik. Az azóta világbajnokságot és három Eb-t is behúzó klasszis a világranglistáról jutott ki második olimpiájára, így bő fél éve készülhetett a nagy napra. Szerdán ő nyitja a magyar taekwondósok szereplésének sorát Párizsban. A nyolcaddöntőben az argentin Lucas Guzman (11. kiemelt) lesz a hatodiknak rangsorolt magyar ellenfele. Tokióban is egy ágon voltak, mindkettejüket a későbbi aranyérmes olasz, Vito Dell Aquila győzte le. Guzmant az elődöntőben verte akkor a talján, így a bronzmérkőzésen a másik ágról kapott ellenfelet és kikapott, akárcsak Omar és lettek ötödikek mindketten. A magyar-argentin presztízsmeccs győztese könnyen lehet, hogy Dell Aquilát kapja a negyeddöntőben majd. Az olasz a kazah Samirkhon Ababakirovval meccsel az első körben.

Nyolcaddöntő:

Salim Omar Gergely – Lucas Guzman: augusztus 7., 12:13 óra

Csütörtökön debütál az olimpián Józsa Levente, aki a szófiai kvalifikációs tornán vívta ki a szereplés lehetőségét, miután magabiztosan vette ott az akadályokat. Az idehaza nevelkedett tehetség már korábban is letette névjegyét, hiszen ő az első magyar, aki Grand Prix versenyt tudott nyerni. A világranglista topversenyzőinek meghívásos sorozatának ráadásul a döntőjét tudta megnyerni tavaly. Idén – túl a kvalifikáción már – a szarajevói Európa-bajnokságon is dobogóra állhatott, amikor harmadik lett. A nyolcadikként kiemelt Levi nyolcaddöntős ellenfele a kínai Yushuai Liang (9.) lesz. Az ázsiai 63 kg-ban nyert vb-t 2022-ben és szintén először jár olimpián. A mérkőzésük győztese a papírforma alapján az üzbég Ulugbek Rashitov lesz. Levi vele mérkőzött első Grand Prix döntőjén, tavaly Rómában. Akkor a most első helyen kiemelt üzbég volt a jobb.

Nyolcaddöntő:

Józsa Levente – Yushuai Liang: augusztus 8., 10:10 óra

A magyar taekwondósok számára pénteken, Márton Viviana szereplésével ér véget az olimpia. Levihez hasonlóan Vivi is első bálozó és szintén a szófiai kvalifikációs tornán vívta ki a kvalifikációt imponáló versenyzéssel. A kadet, junior és U23-as korosztályban is kontinenstornát nyerő Vivi a 12. kiemelt az olimpián. Ellenfele a nyolcaddöntőben az elefántcsontparti Ruth Gbagbi lesz. A rutin biztos, hogy az afrikai oldalán lesz, 30 évesen két olimpiai bronzérem birtokosa már Rióból és Tokióból elhozva azokat, és már Londonban is ott volt a játékokon 2012-ben. De talán pont a fiatalos lendület és energia lehet a 18 éves Vivi előnye a mérkőzésükön. A meccs győztese jó eséllyel a negyedik kiemelt Magda Wiet-Henint kapja. A hazai közönség buzdítását élvező franciával az idei Eb-n találkozott Vivi, akkor a nyolcaddöntőt vitatott végjáték után Wiet-Henin nyerte.

Nyolcaddöntő:

Márton Viviana – Ruth Gbagbi: augusztus 9., 09:33 óra

Lebonyolítás:

A nyolcad- és negyeddöntőben vereséget szenvedők akkor folytathatják a vigaszágon, ha a legyőzőjük fináléba jut. Ebben az esetben „átkerülnek” a másik ágra. A nyolcad- és negyeddöntő vesztese egymással csap össze, ennek a mérkőzésnek a győztese bronzmérkőzést vívhat, de már a másik ágon az elődöntőben vereséget szenvedő taekwondóssal, így két bronzmérkőzést rendeznek mind súlycsoportban. A sorsolásban a lebonyolítás menete is látható.

Sorsolás:

Párizsi Olimpia – sorsolás

A magyar program:

Augusztus 7., szerda: Salim Omar Gergely (58 kg)

Augusztus 8., csütörtök: Józsa Levente (68 kg)

Augusztus 9., péntek: Márton Viviana (67 kg)

A teljes taekwondo program a Max műsorán élőben és felvételről is látható, a magyar érdekeltségű mérkőzéseket az M4 Sport és online felületei is közvetítik, míg a Kossuth Rádió és a Nemzeti Sportrádió folyamatos élő közvetítéseket biztosít Párizsból.