Hajszálon múlt a negyeddöntős szereplés az első ötkarikás játékán bemutatkozó Józsa Levente számára, de végül a nyolcaddöntőben búcsúzott. Az olimpiai taekwondo program szombatig tart, számunkra pénteken zárul, mikor Márton Viviana lép pástra.

Párizsi olimpia, nyolcaddöntő: Józsa Levente – Yushuai Liang: 1-2

Némi ismerkedés után az első pontok a magyar fiú neve mellé kerültek egy jól elhelyezett testtalálatot követően. 45 másodperccel az első menet vége előtt jött az egyenlítés egy hasonló akcióból (2-2). A hajrában Galambos Bence videózást kért, és ha millimétereken is múlt, de Levi elérte Liang fejét és így elhúzott hárommal. A mindent bevető kínai ment előre, de nem tudott egyenlíteni, a menet 7-4-gyel Levié lett.

Jönnie kellett a kínainak és a már bevált testtalálattal meg is szerezte a vezetést (0-2). Egy intéssel jött a szépítés, majd újra videózást kértek a mieink, de ezt most elveszítettük, nem találta el Liangot ezúttal a magyar olimpikon. Fél perccel a vége előtt jött össze a fordítás egy testrúgással, de hamar 3-3 lett egy intés után. Akcióra volt kényszerítve Levi, miután kétszer is megintették a hajrában a magyart és ugyan 5-5-re visszajött Józsa, de a több, pontot nem érő akciót a kínai érte el, ezzel egyenlített a menetek számát tekintve.

A mindent eldöntő két percben tapintani lehetett a feszültséget, egy percig nem is született pont. Ekkor megint a szokásos kínai testtalálat jött, ráadásul ütésből is talált és 45 másodperccel a vége előtt még egyet elhelyezett testre (0-5). Fél perc volt hátra, mikor a kínai fejtalálatát videózták és meg is adták (0-8). Liang annyira belelendült, hogy a kitámadó Józsát megkontrázva 25 másodperccel a vége előtt elérte, hogy pontkülönbséggel megnyerje a menetet és őt hirdessék ki győztesnek.

Liang a negyeddöntőben a toronymagas esélyes üzbég Rashitovval meccselt. Hogy Levi vigaszágra kerüljön, ahhoz a kínainak döntőbe kellett volna jutnia, de ez nem sikerült neki, Rashitov nyerte kettejük negyeddöntőjét. Így Levi első olimpiáján a 11. helyen végzett.

„Egyáltalán nem erre számítottam, jobbnak is gondoltam magam a kínainál, az első menet simán meg is volt. Sajnos egy hete volt egy betegségem, belázasodtam, és ugyan egy nap alatt jobban is lettem, kondiban teljesen elfogytam. A végén nem azért lett ennyi az eredmény, mert jobb lenne a srác, hanem egyszerűen már nem tudtam rúgni” – nyilatkozta a nyolcaddöntő után Józsa Levente.

Rashitov igazolta hírét és megvédte címét a 68 kg-os mezőnyben, a döntőben a jordán Kazeemot legyőzve. A Levi ellen sikerrel startoló Liang bronzéremmel térhet haza, akárcsak a másik ágról a brazil Pontes. A hölgyek 57 kg-os súlycsoportjában a 12. kiemelt, dél-koreai Kim a döntőig verekedte magát a török Ilgunt, a kanadai Parkot és az első kiemelt kínai Luót is búcsúztatva. A fináléban a második helyen kiemelt iráni Kiyanichandednek sem kegyelmezett és lett aranyérmes. A két bronzérmet a bolgár Kimia és a libanoni Aoun nyakába akasztották.

EREDMÉNYEK


A magyar taekwondósok számára pénteken, Márton Viviana szereplésével ér véget az olimpia. Levihez hasonlóan Vivi is első bálozó és szintén a szófiai kvalifikációs tornán vívta ki a kvalifikációt imponáló versenyzéssel. A kadet, junior és U23-as korosztályban is kontinenstornát nyerő Vivi a 12. kiemelt az olimpián. Ellenfele a nyolcaddöntőben az elefántcsontparti Ruth Gbagbi lesz. A rutin biztos, hogy az afrikai oldalán lesz, 30 évesen két olimpiai bronzérem birtokosa már Rióból és Tokióból elhozva azokat, és már Londonban is ott volt a játékokon 2012-ben. De talán pont a fiatalos lendület és energia lehet a 18 éves Vivi előnye a mérkőzésükön. A meccs győztese jó eséllyel a negyedik kiemelt Magda Wiet-Henint kapja. A hazai közönség buzdítását élvező franciával az idei Eb-n találkozott Vivi, akkor a nyolcaddöntőt vitatott végjáték után Wiet-Henin nyerte.

Nyolcaddöntő:

Márton Viviana – Ruth Gbagbi: augusztus 9., 09:33

Lebonyolítás:

A nyolcad- és negyeddöntőben vereséget szenvedők akkor folytathatják a vigaszágon, ha a legyőzőjük fináléba jut. Ebben az esetben „átkerülnek” a másik ágra. A nyolcad- és negyeddöntő vesztese egymással csap össze, ennek a mérkőzésnek a győztese bronzmérkőzést vívhat, de már a másik ágon az elődöntőben vereséget szenvedő taekwondóssal, így két bronzmérkőzést rendeznek mind súlycsoportban. A sorsolásban a lebonyolítás menete is látható.

A magyar program:

Augusztus 9., péntek: Márton Viviana (67 kg)

A teljes taekwondo program a Max műsorán élőben és felvételről is látható, a magyar érdekeltségű mérkőzéseket az M4 Sport és online felületei is közvetítik, míg a Kossuth Rádió és a Nemzeti Sportrádió folyamatos élő közvetítéseket biztosít Párizsból.

(kiemelt kép: David Gray/AFP)