Minden idők legeredményesebb szereplését produkálták a párizsi olimpián a magyar taekwondósok. Már az rekord volt, hogy három honfitársunk is pástra lépett, de Márton Viviana példátlan menetelése a sportág honi történetének eddigi legfényesebb eredménye.

2000-ben Salim József már eljutott első magyar taekwondós olimpikonként az elődöntőig, ott azonban vereséget szenvedve végül a bronzmeccset sérülten elveszítve ötödikként zárt. 2021-ben unokaöccse is bronzmérkőzésig jutott, Salim Omar Gergely is ötödik lett. Idén Omar 9., Józsa Levente 11. helyen fejezte be szereplését, míg pénteken Márton Viviana a 67 kg-osok mezőnyében ellenállhatatlan volt. A 18 éves, korosztályos Európa-bajnokságokat nyerő magyar lányon semmiféle megilletődöttség nem látszódott, sorra vette az akadályokat és a dobogó legfelső fokára állhatott.

Párizsi olimpia, nyolcaddöntő: Márton Viviana – Ruth Gbagbi: 2-1

Vivin semmi megilletődés nem látszott, azonnal testre elhelyezett egy rúgást és vezetett kettővel. Egy perc elteltével egy intéssel tudott szépíteni az afrikai (2-1). Idegőrlő, taktikai harc kezdődött, pontok nélkül. Jött azonban a hajrá, ahol a magyar lány kétszer is talált és 6-1-re elment. Ghagbi csak intésekkel tudott zárkózni, de ez is magyar részsikert eredményezett (6-3).

Az elefántcsontparti kivárásra alapozta a második menetes taktikáját és bő egy perc után először talált rést a magyar lány védekezésén (0-2). Ezt a fórt meg tudta duplázni a hajrában és a kitámadó Vivi ellen 6-0-ra elvitte a második két percet.

A mindent eldöntő menet sokáig a másodikra hasonlított, nem találtak rést egymás pajzsán, így le is pergett pont nélkül egy perc. Ekkor viszont Vivi meglepte egy fejessel az afrikai lányt (3-0). Fél perc volt hátra, mikor egy testrúgással feljött 3-2-re Ghagbi. Taktikus védekezéssel azonban megőrizte az előnyt és búcsúztatta a kétszeres olimpiai bronzérmest.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Ez az első olimpián, úgyhogy most nagyon boldog vagyok. Mindent bele fogok adni, mert minden meccs nagyon nehéz, nagyon nehéz ellenfelek ellen. De azért vagyunk itt, mert mi is azok vagyunk, bízom magamban. A harmadik menet szoros volt, nagyon ott kellett lenni fejben, hogy ne rúgjon meg. Nagyon jól duplázik, de most mi jobbak voltunk. Az amerikai ellen ugyanúgy oda fogok állni, ahogy most és száz százalékot fogok adni magamból” – nyilatkozta a nyolcaddöntő után.


Párizsi olimpia, negyeddöntő: Márton Viviana – Kristina Teachout: 2-1

Óriási elánnal esett egymásnak a két tini, kezdetben inkább az amerikai, utána inkább a magyar volt aktívabb. Ez utóbbi pontban is megmutatkozott, egy perc elteltével testtalálattal vezetett Vivi (2-0). Fél perccel a vége előtt is kettó volt közte, egy-egy büntetést begyűjtve. A hajrához 3-3-mal érkeztek, mert Teachout is talált testre. Kétszer kilépett az utolsó 12 másodpercben Vivi, így 5-3-ra vezetett a tengerentúli tehetség. Az idő leteltével egyszerre kért videózást a két edző egy-egy fejtalálatot megnézendő az utolsó másfél másodpercben és meg is adták, de ez már nem változtatott a menet végkimenetelén, csak a pontos végeredményén, 8-6 lett Teachoutnak.

Vivi feltüzelve ment vissza és rögtön egy fejessel küldte padlóra az amerikait (4-0). Egy intéssel szépített az amerikai (4-1), de egy újabb sikeres magyar challenge után már 7-1 állt az eredményjelzőn. Az utolsó egy perchez 10-4-gyel értek, mindketten elhelyeztek egy-egy rúgást fejre. Testre talált Teachout, majd egy intéssel feljött 10-7-re. Végtelenül izgalmas volt a vége, de egypontnyi előny megmaradt Vivinek és 10-9-re behúzta a második két percet.

A mindent eldöntő menetet egy intéssel kezdte Vivi, de hamar fordított egy testrúgással (2-1). Fél perc után kettőre nőtt az előny, miután az amerikait is intették. Suvi Mikkonen, Vivi edzője ismét videózást kért, és ez is igazolást nyert, máris 6-1 volt a magyar előnye. Jött az amerikai és elképesztő adok-kapok után 10-5-ről jött az utolsó perc. Az utolsó fél percnél mindketten találtak testre (12-7). A végjátékot egyértelműen Vivi bírta jobban fizikailag és távolt tudta tartani magától Teachoutot és még ő tudott találni és 16-10-re megnyerte az utolsó felvonást.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Ez is nagyon kemény meccs volt. Nagyon oda kellett figyelni az utolsó percben, mert nagyon jött az amerikai. Ráadásul nagyon fáradtak voltunk mind a ketten, de én bírtam tovább. Látszott rajta, hogy elkészült az erejével. Az első, elveszített menetet el kellett engednem fejben. Régebben ez nem volt az erősségem, de mentálisan is nagyon sokat fejlődtem. Mindegy, ki lesz az ellenfelem, bárki jöhet, bízom magamban” – mondta a negyeddöntő után Vivi, akkor még nem tudta, hogy az első kiemelt, belga Sarah Chaari lesz az ellenfele, aki egyetlen ütéspontot elérve két menet alatt, le tudta gyűrni az egyiptomi Shehatát a másik negyeddöntőben.


Párizsi olimpia, elődöntő: Márton Viviana – Sarah Chaari: 2-0

Az első helyen kiemelt, közel egy fejjel magasabb belga elleni első, 4-4-es menet Vivié lett, a több akciónak köszönhetően. A másodikban még látványosabb taekwondót bemutatva már nagyon vezetett Vivi, de izgalmas lett a vége, mert Chaari fordított a hajrában. Az utolsó másodpercekben a csattanó Vivié volt, aki visszavette a fórt akkor, amikor már nem lehetett rá válasz.

A belga talált először testre és egy intéssel elment hárommal. Vivi egy ütéssel szépített, majd a majd egy fejjel magasabb belgát meglepte egy fejre mért rúgással. A második intéssel egyenlített Chaari, de a 4-4 azt jelentette, hogy a magyarnak két akciója is volt, míg a belgának csak egy, a többit intésből szerezte, így a magyaré lett az első menet.

Testre talált a második menet elején Vivi, majd jöhetett a ma már annyiszor eredményes videózás, miután fejen rúgta a belga óriást. Most is jó volt Vivi és edzője, Suvi megérzése, kellett a challenge (5-0). Ütésből is eredményes volt Vivi, de a belga sem hagyta magát és testre elhelyezett rúgással szerzete első pontját. 6-2-ről mentek neki az utolsó percnek. Óriási hajrá következett, intéseket ugyan kapott Vivi, de egy újabb fejessel már 9-4-re vezetett. Jött azonban a belga és fordított, mikor másodpercek voltak csak hátra. De az utolsó erőtartalékokat elővéve, három másodperccel a vége előtt visszavette a vezetést Vivi, és erre már nem lehetett válaszolni. MÁRTON VIVIANA BEJUTOTT AZ OLIMPIAI DÖNTŐBE.

Fotó: Varga Jennifer/24.hu

„Nagyon kellett vigyázni, hogy ne szerezhessen pontot. Legalább egy fejjel magasabb, ezért meg kellett keresni a pillanatot és oda kellett rúgni határozottan, mikor fejre támadtam. Nagyon nagy segítség ma a közönség támogatása, ezért is intek feléjük, hogy kiabáljanak. Ez nagyon nagy erőt ad és motivál, főleg a meccsek elején. Nagyon kemény meccs volt és a finálé is az lesz, de bízom magamban, hogy az is meglesz. Addig felkészülünk a döntőre, meghallgatom, mit mondanak az edzőim és azt csinálom majd” – nyilatkozta az elődöntőt követően Márton Viviana.


Döntő: Márton Viviana – Aleksandra Perisic: 2-0

Időbe telt, míg a fináléban felmérték egymást a felek, inkább támadgattak az első percben, mint igazán megindultak volna. Aztán Vivi meglepte egy fejessel a szerbet, aki láthatóan hosszú másodpercekig kereste a válaszlépést. A hajrára tartogatta energiáit a szerb, igaz, ekkor már 5-0-s hátrányban volt, mivel egy testrúgással megspékelte vezetését Vivi, és be is mutatott egy látványos akciót, amit videóztak is, de milliméterekkel, de nem találta el Vivi fejét a kísérlet. Intésekkel végül 7-1 lett a menet vége Vivinek.

A második két perc is hasonló tapogatózással kezdődött, az első percben mindketten testre találtak (2-2). 50 másodperccel a vége előtt Vivi fordított egy újabb testrúgással (4-2). Ilyen lassan másodpercek még nem peregtek le, mint ezen a meccsen. Jött a szerb, de olyan könnyen hárította a támadási kísérleteket, hogy azt (is) élmény volt nézni. Talán a döntő volt a legkönnyebb meccse, amit stílusosan, tökéletesen menedzselve az utolsó másodperceket hozott le.

Ezzel beírta magát a magyar sport történelemkönyvébe, mint a sportág első magyar olimpiai bajnoka.

Tánccal és meghajlással zárta le élete legeredményesebb és minden bizonnyal legszebb napját.

Fotó: MOB/Szalmás Péter

„Megcsináltam. Az egész napot nagyon élveztem. Nagyon sokan szurkoltak nekem. Álomszerű volt ez az egész. Nem érdekelt senki és semmi, azt mondtam magamban, én vagyok a legerősebb, a leggyorsabb, a legjobb és bíztam magamban. Tudtam, mennyit edzettem és hogy fizikálisan én vagyok a legjobb. Folytatom az álmaimat és minden olimpián így szeretnék zárni. Luana, az ikertestvérem (2023-as világbajnok – a szerk.) itt volt velem végig edzőpartnerként és társként. Nélküle sehol nem lennék, itt sem állhatnék. Az a legfontosabb nekem, hogy egymást támogatjuk és motiváljuk folyamatosan. Tuti, hogy lesz még olyan olimpia, ahol együtt állhatunk majd a dobogó legfelső fokán” – nyilatkozta Márton Viviana a döntő után.

Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter

EREDMÉNYEK

A súlycsoport mindkét bronzérmét a Vivi által legyőzött Teachout és Chaari szerezte. A nap másik súlycsoportjában, a férfiak 80 kg-os mezőnyében egyébként tunéziai siker született Katoussi révén, aki az iráni Barkhordarit verte a fináléban. A két bronzérmet a dán Hrnic és az olasz Alessio viheti haza.

A taekwondo versenyek szombaton zárulnak, egyetlen magyar érdekeltséggel. Tóth Balázs, volt magyar válogatott edző és versenyző a német női válogatott felkészítéséért felel. A zárónapon lép pástra +67 kg-os versenyzője, Lorean Brandl.