Előre sosem lehet tudni, mikor és hogyan jönnek sorsfordító momentumok az ember életében. Józsa Levente olimpikonnak ez már ovis korában eljött. A hozzáállása és mentalitása pedig meghozta a sikert. Kovács Miklósnál találkozott a taekwondóval, akit egy kis visszaemlékezésre kértünk.

– Még óvodás volt, mikor elkezdett hozzánk járni Józsa Levente – emlékezett vissza KovácsMiklós (lenti képen jobbra), aki az egykori, azóta megszűnt soroksári Goldstars edzőjeként gyakran tartott iskolai bemutatókat csapatával, de ki gondolta volna, hogy ez később egy olimpiai szereplést is eredményezhet. – Minden szeptemberben jártunk a suliba, és az egyik ilyenen ott volt Levi testvére is. Ő kapott kedvet először, de a család lehozta Levit is egy edzésre, aki hamar ottragadt. Nem tudom máshogy mondani, egy nyakigláb, esetlen kölyök volt, de már az első pillanatban látszott rajta egy mérhetetlen nagy akaraterő. Nehezen tanult meg dolgokat, de kitartó volt és mindent elsajátított végül.

Az övvizsgákkal is megszenvedett, személyi edzések kellettek ahhoz, hogy teljesítse ezeket.

– A formagyakorlatokat különórákon tanítottam neki, de itt is nagyon kitartó volt. Elhitte magáról, hogy jó lesz ebben a sportban. Remek kis gyerekcsapatunk volt és ő felfelé lógott ki belőle – dicsérte a későbbi Grand Prix Final győztes olimpikont a Honvéd jelenlegi edzője.

Ez a hozzáállás edzéseken, táborokban is kitűnt, még akkor is, mikor büntetésből nyomhatta a fekvőket. De nem ám valami kihágásért, hanem pont a fentebb taglalt győzni akarásáért.

– Olyan 10 éves lehetett, mikor egyszer sprinteket futtattunk velük. Ebben is jó volt, köszönhetően remek fizikai és atletikus képességeinek. A végén úgy futott, hogy mindig hátranézett, biztosan ő nyer-e. Mondtuk, hogy fusson rendesen, előre nézzen, minél jobb eredményt érjen el, különben nyomhatja a fekvőket, ha megint hátranéz. Naná, hogy hátranézett, mert tutira akart menni, hogy ő lesz a legjobb. Így jöhettek a fekvők egymás után. Ebből is látszik, azért jutott el oda, ahol most tart, mert mentálisan nagyon erős.