Varsóban rendezik az ötödik parataekwondo Európa-bajnokságot szeptember 16-án, amelyen első ízben vesznek részt magyarok. Tokióban, 2020-ban paralimpiai szám lesz a parataekwondo.

Simon Csaba (K41-es kategória, -61 kg, a képen balról a harmadik) és D. Kiss Zoltán (K44 kategória, +75 kg, a képen balról a második) az első magyar parataekwondósok, akik nemzetközi versenyen, a pénteki, varsói Európa-bajnokságon pástra lépnek. Közel egy éve kezdtek el a sportág ezen formájával foglalkozni a végtaghiányos sportolók, akiknek hazai felkészülése egyelőre nem könnyű társak és versenyek hiányában.

– Amit lehetett, kihoztunk az adott körülmények között és adott idő alatt – mondta már a helyszínen tartó küldöttség edzője, Szarka Tünde (a képen balra). – Ha 2020-ra fókuszálunk, akkor már most el kell kezdenünk versenyeztetni őket, ez az első mérföldkő. Bárki csatlakozhat, tárt karokkal várunk mindenkit.

– Felvételt nyertünk a paralimpiai bizottságba, és már az első évben kaptunk támogatást tőlük, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a versenyzők el tudtak utazni Varsóba – tette hozzá Patakfalvy Miklós, a szövetség elnöke. – A KWON segítségével az előírásoknak megfelelő felszerelést is megkapták. Valóban tanulóidőszak ez számunkra, de nincs sok időnk, hiszen Tokió már itt van a nyakunkon.

 

PARATAEKWONDO HUNGARY ELÉRHETŐSÉGE A FACEBOOKON