Magyar idő szerint szerda este elkezdődtek a junior világbajnokság küzdelmei. A kanadai Burnaby városában a torna előtt több fontos döntés született a nemzetközi szövetség által szervezett eseményeken.

– Az idén esedékes junior világbajnokság rendezési jogát a kanadai Burnaby városa nyerte el. A Vancouver közvetlen közelében fekvő, kétszázötvenezer lakosú kisváros élete jelentősen felbolydult, hiszen november 16-20-ig tartó rendezvényen 102 ország 846 sportolója és mintegy hatszáz sportvezetője, edzője vesz részt. Burnaby egyébként rendkívül barátságos lakói, örömmel fogadják a világ minden részéről idesereglett sportolókat, sportvezetőket. A városka tele van a verseny plakátjaival, mindenhol látni valamilyen, az eseményre utaló információt – számolt be a helyszínen tapasztaltakról Patakfalvy Miklós, a magyar szövetség elnöke, aki a szerdai küzdelmek előtt több fontos eseményen vett részt.

A szervezők, karöltve a nemzetközi szövetséggel (WTF), még a küzdelmek kezdete előtt a fiatal sportolóknak tartottak tájékoztatót Élet a versenysport alatt és után címmel. A WTF egyébként csatlakozott a NOB Sportolói Karrier Programhoz (IOC – ACP). Mindeközben a sportvezetőknek az úgynevezett szövetségi vezetői workshopot szervezték. Az egész napos szemináriumot a WTF elnöke dr. Chungwon Choue nyitotta meg. Bejelentette, hogy a jövőben, kétévente, a junior világbajnokság előtt, rendszeresen sort kerítenek erre a programra.

– A nemzetközi szövetség sok aktuális információt kíván megosztani a nemzeti szövetségek képviselőivel, de feltétlenül számít a résztvevők oldaláról várható visszajelzésekre. A délelőtt során a nemzeti tagszövetségek és WTF közötti adminisztratív feladatok optimalizálásán volt a hangsúly. Ennek keretében a különböző világversenyekre való pályázati procedúrák, a választás szempontjai, a WTF tagfelvételi kérelmek feltételei, és a WTF Támogatási Programjának igénybevételére vonatkozó lehetőségek, szempontok kerültek napirendre. A résztvevők egy rövid anti-dopping előadást is meghallgattak, majd az új online GMS (Global Management System) bemutatása következett. Ezt követően a nemzeti para-taekwondo program kidolgozása, a Taekwondo Humanitárius Alapítvány (Taekwondo Humanitarian Foundation – THF), valamint a WTF Taekwondo Partnership Program részleteit mutatták be a résztvevőknek – összegezte a történteket Patakfalvy Miklós.

Kedden a WTF 27. közgyűlését rendezték a Delta Burnaby Hotel báltermében. Choue elnök köszöntőjében kifejezte elismerését a rendező kanadai szövetségnek, a Burnaby turistahivatalnak és a vb szervezőbizottságának a nagyszerű előkészítő munkálatokért, az erőfeszítésekért. Ezután bemutatta a közgyűlésnek az új szövetségi vezetőket, akik a legutóbbi közgyűlés óta kerültek egy-egy nemzeti szövetség élére.

Örömmel tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) Dohában rendezett közgyűlésén, november 15-én, két sikeres, a riói olimpián érmes helyezést szerző sportoló, a jordán Ahmad Abughaush, valamint az elefántcsontparti Cheick Sallah Cisse „ANOC 2016” díjat vehetett át.

Choue bejelentette, hogy a vb-t szervező város, Burnaby vezetése együttműködési és támogatási szerződést írt alá a Taekwondo Humanitárius Alapítvánnyal, hogy így is segíteni tudjanak a menekülteknek. Az elnök ennek kapcsán tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit, hogy a kínai székhelyű Huamin Jótékonysági Alapítvány (Huamin Charity Foundation) a következő három év során, évi kétszázezer dollár támogatást biztosít a THF Jordániában, Etiópiában és Ruandában szervezendő, a menekülteket segítő programjához.

Ezt követte a riói olimpia sportági menedzserének, Mark Kaufmannak a tájékoztatója. A részletekből kiderült, hogy a jegyek 93 százalékát értékesítették a rendezők, a verseny négy napján a programban egyetlen csúszás sem történt. Több sportág is gratulált ahhoz, hogy egy küzdőtéren mentek le a mérkőzések. A meccsek közötti holtidőt a WTF bemutatócsapatának és a brazil szamba csoportnak a látványos programja színesítette. Mark Kaufmann véleménye szerint a taekwondo versenyek látványosak, izgalmasak, és fordulatosak, és a színvonalas technológiai megoldásoknak, az elektronikus védőfelszereléseknek köszönhetően átláthatók, sportszerűek és jövőbemutatóak voltak.

A közgyűlés által elfogadott új alapszabály részletezi a digitális GMS bevezetésnek körülményeit, illetve kötelező jelleggel követeli meg a tagszervezetekre vonatkozó felmérő kérdőívek kitöltését. Külön fejezet foglakozik a para-taekwondo tagszövetségi szintű irányításának részleteivel. A legizgalmasabb napirendi pont, a versenyszabályok módosítása volt. A WTF igazgatója, Jin-bang Yang professzor mutatta be az új szabályokat. Az új szabályok bevezetése 2017 januárjától esedékes.

Néhány érdekesség a teljesség igénye nélkül:

  • Megszűnnek, az úgynevezett félpontos intések (kyongo), és helyette csak egészpontos intések lesznek a jövőben (gamjeum), ezekből szám szerint tízet lehet begyűjteni, és a tizediket követően leléptetés történik. Ez, tulajdonképpen eddig is így volt, mert 10 Kyongo, vagy 5 gamjeum, azaz összesen 5 mínuszpont elérése leléptetéssel járt.
  • Rövidül az aranypont menet, az eddigi két perc helyett egy perc lesz.
  • Változik a pontozás is, a testrúgások, a korábbi egy1 pont helyett kettőt érnek.

A szabályváltoztatás előzményeként, a WTF konzultációra hívta az olimpián résztvevő edzőket, és megkérdezte a véleményüket. A cél továbbra is a dinamikus, látványos küzdelmek, a sportszerű, objektív bíráskodás.

Djibouti felvételével, hivatalosan 207-re nőt a WTF tagjainak száma, mellyel a nemzetközi sportszövetségek rangsorában az előkelő ötödik helyen áll. A következő közgyűlést 2017. június 23-án, Mujuban, a jövő évi világbajnokság helyszínén tartják.

A junior világbajnokság ma magyar idő szerint 18 órakor folytatódik, közte a 49 kg-osok küzdelmével, benne a junior Európa-bajnok Patakfalvy Lucával.