Az Universiade volt a frissen (vissza)honosított Gonda Evelyn első versenye. Csak a több mint vitatható bírói ítéletek fosztották meg attól, hogy ne éremmel debütáljon első magyarként megvívott tornáján.

A legjobb 32 között kezdte szereplését csütörtökön a Kanadában élő Gonda Evelyn (62 kg) a Tajpejben zajló Universiadén, a felsőoktatásban tanulók világversenyén. A horvát Kerner ellen már az első menetben 4-0-s előnyre tett szert egy testrúgással és két intéssel. A második menet egyértelműen déli szomszédunké volt, a harmadik felvonásnak már 8-6-os Kerner vezetéssel futottak neki a felek. A hajrában Evelyn visszavette a fórt, de a vége 12-12-es döntetlen lett. Az aranypontot azonban az élete első magyar színekben vívott mérkőzését abszolváló Evelyn vitte be egy remekbe szabott köríves testrúgással.

A nyolcaddöntőben a thaiföldi Kaisorn várt rá. Ugyan az ázsiai vezetett egy intést követően, Evelyn diktálta a tempót, és az első szünetben már 3-2-re ő vezetett. A szoros összecsapáson a második menetben eggyel növelte előnyét a magyar lány (7-5). A vége akár szoros is lehetett volna, hiszen Kaisorn minimalizálta a hátrányt (7-6), de a két szép testtalálatnak is hála a magyar lány 12-6-tal búcsúztatta a thaiföldit.

Az éremszerzéshez az olasz Rotolót kellett volna legyőznie a negyeddöntőben. Jól is kezdődött a mérkőzés, 2-0-ra vezetett Evelyn az első periódust követően, amit a második menet elején a talján kiegyenlített. Ezt követően két intést is kapott Rotolo, a vezetőbíró a harmadikat is kiosztotta, mire az olaszok koreai edzője hangosan reklamált. A pástfőnök erre odahívta a vezetőbírót és visszavonatta vele az intést, majd érthetetlen módon törölték Evelyn előző pontját is. A harmadik felvonás végére az olasz ki is egyenlített (4-4), jöhetett a hosszabbítás. Itt egy ütéssel az olasz szerezte meg az aranypontot és jutott az elődöntőbe.

– Ilyet még nem láttunk soha, hogy a pástfőnök visszavonasson bírói döntést, olyat meg végképp nem, hogy valaki egy már 15-20 másodperccel korábban megadott pontot vonat vissza. A hosszabbításban az olasz lánynak megadtak egy olyan ütés pontot, amire igen ritkán van példa, sem erős, sem pontos nem volt, sem korrekt technikának nem volt nevezhető. Az olaszok kaptak ajándékba egy érmet, a mi rovásunkra. Teljesen értelmetlen és érthetetlen és elfogadhatatlan volt a pástfőnök viselkedése, illetve a mérkőzésbe való teljesen indokolatlan beavatkozása, amiért a verseny főbírájánál, a WT és a FISU delegáltjainál egyaránt reklamáltam. Sajnos, az eredményen ez sem változtathatott semmit – avatott be a részletekbe a helyszínen tartózkodó Patakfalvy Miklós, a magyar szövetség elnöke, a versenybizottság tagja.

Pénteken Kotsis Edina (53 kg) szereplésével ér véget a magyar érdekeltségű taekwondo versenyek sora az Universiadén.