Az év egyik legjobb híre egy danvizsga eredménye volt. A hazai rendezésű kadet Európa-bajnokságon vehette át Patakfalvy Miklós, a magyar szövetség alapító elnöke, az európai szövetség (WTE) elnökségi tagja a 8. dan eléréséért járó oklevelet, amiről az év végi Magyar Budo magazinban is olvasható.

Dr. Oh Hyun Deuk a Kukkiwon elnöke és Patakfalvy Miklós

A hazai szövetség alapítója, Patakfalvy Miklós a 6. danról egy vizsgával emelkedhetett egyből 8. danra, aminek lehetőségére két évvel ezelőtt hívták fel a figyelmét. 2015 nyarán a Kukkiwon meghívásos vizsgáztatói képzést tartott Szöulban, ahová az európai szövetség elnöksége Patakfalvy Miklóst is delegálta. A képzés során a Kukkiwon akkori vezetője, prof. dr. Jeong Mansoon és a World Taekwondo Academy elnöke, prof. dr. Kim Hyunsung javasolta a magyar elnöknek, hogy mivel a 2002-ben tett hatodik danos vizsgája után a hetedikre való jelentkezés lehetősége már 2009-ben megadatott, így a nyolcadik danos vizsga 2017-ben lenne esedékes, éljen az új Kukkiwon vizsgaszabályzat biztosította lehetőséggel, és tegyen egyből 8. danos vizsgát 2017-ben. Erre, egyszer egy pályafutás során, lehetőség van! Ez idén június 19-én megvalósult. Elméleti és gyakorlati követelményeknek kellett megfelelni, aminek sikeres teljesítése után szeptember végén megérkezett a szövetséghez a 8. danos oklevél, melynek ünnepélyes átadását a budapesti kadet Eb nyitónapjára időzítették.

Patakfalvy Miklós a hetvenes években diplomázott a Magyar Testnevelési Főiskolán testnevelő tanárként, középfokú labdarúgó edzői oklevéllel kiegészítve, majd 1994-ben ugyanitt taekwondo szakedzői diplomát szerzett. Már a nyolcvanas években edzőként dolgozott Zuglóban, 1990-ben pedig a Magyar Testnevelési Egyetemen a harcművészeti (karate, taekwondo, kick-box) szakedzői képzést indította el.

Így zajlott a vizsga

A sportággal egyébként 1977 őszén, negyven évvel ezelőtt találkozott. Harmat László akkor indította el az ITF Taekwondót Magyarországon, Patakfalvy Miklós alig másfél hónappal később csatlakozott hozzájuk. Négy évvel később szerezte meg az első dant, 1983-ban lépett 2., 1986-ban 3., 1992-ban 4., 1996-ban 5., 2002-ben 6., 2017-ben pedig 8. danra.

1988-ig tartó sportkarrierje során kilenc magyar bajnoki, két világbajnoki és öt Európa-bajnoki érmet nyert, valamint WAKO Kick-boxban Európa-bajnoki címet szerzett. 1983 és 1987 között az ITF válogatott szövetségi kapitánya volt. Irányítása alatt nyolc vb érmet, többek között két aranyat és 19 Európa-bajnoki medált, köztük öt aranyat szereztek a magyar versenyzők. Engrich Mariannt 1987-ben az év sportolójának választották idehaza.

1989-ben indította el a WTF szakágat, mely 1990-ben önálló sportági szakszövetséggé alakult. 1990 óta a Magyar Taekwondo Szövetség (WTF) alapító elnökeként és szövetségi kapitányaként tevékenykedik. 1994 óta tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, 1999 óta az Európai Taekwondo Szövetség elnökségének.

(Magyar Budo)