Kotsis Edina eredményeivel – mint a világbajnoki bronzérem – már biztosan beírta nevét a sportág hazai történelemkönyvébe. Negyedszer fut neki olimpiai kvalifikációs időszaknak, amire már kellő rutin megszerzését követően készül.

Az UTE Soroksáron élő versenyzője már a 2008-as olimpiára is megpróbált kijutni, igaz, akkor még nagyon fiatalon, junior sikereket követően próbálta meg a kvalifikációs versenyen kivívni a részvételt, sikertelenül. Egyre több tapasztalattal a háta mögött igyekezett Magyarországot taekwondós kvótához juttatni 2012-ben és 2016-ban is, de az ötkarikás játékokat továbbra is magyar induló nélkül rendezték meg.

– Pekingnél még azt sem tudtam, mivel is jár ez az egész, az inkább csak egy próbáljuk meg, mi sül ki belőle típusú eset volt – elevenítette fel a tíz évvel ezelőtti emlékeket Edina. – Utána már tudatosan készültem Londonra, a későbbi bajnokot, Jade Jonesot meg is vertem az Eb-n, de ő korábban már kijutott, majd meg is nyerte azt, én pedig azzal járultam hozzá a sikeréhez, hogy az olimpia előtt közösen edzettem vele. Rió előtt jól álltam, a vb-bronzomnak is köszönhetően, de a világranglistán az első hat hely valamelyikét nem sikerült megszerezni, a kontinentális kvalifikáció pedig nem sikerült, leblokkoltam már az elején. Mindenki tőlem várta a kvótát, és ugyan a súlyom is rendben volt, mentálisan is erősnek éreztem magam, mégis a döntő pillanatban nem tudtam teljesíteni.

Saját bevallása szerint is hullámvölgybe került, és két éve nem tud folyamatosan kiegyensúlyozottan versenyezni.

– Két erős évet kell produkálnom, hogy a világranglistán keresztül odaérjek Tokióba, a korábbi évek pontjai is bizonyos mértékig beleszámítanak ranglistába. De valószínűbb, hogy az európai kvalifikációs versenyen keresztül juthatok ki.

A klubjában heti kétszer, a válogatott kerettel heti háromszor és ezen kívül Galambos Bence válogatott edzővel két külön tréningen készül.

– Mivel korábban súlycsoportot váltottam, most erősödöm vissza az 57 kg-ba. Némileg változott a stílusom, ma már a korábbiaknál rutinosabb versenyzőként kevesebb kockázatos szituációba megyek bele. Pozitívan állok az olimpiai kvalifikációs kérdéshez, szeretnék kijutni. Ezt fel kell építeni, erre remek alkalom lesz az idei Európa-bajnokság, de kezdésnek jövő héten már itt is van a szlovén verseny.