Szombaton Barcelonában tartotta elnökségi ülését a World Taekwondo Europe, a sportág európai szervezete, amin Patakfalvy Miklós elnökségi tag és dr. Márton Zsolt Krisztián ellenőrző bizottsági tag is jelen volt. Egyebek mellett döntöttek az idei versenyekről és az olimpiai menetrendről is és keményebben lépnek fel a versenre regisztráló, de meg nem jelenő versenyzőkkel szemben.

A legfontosabb döntés az idei korosztályos versenyeket érintette, eldőlt, az U21-es Európa-bajnokság helye az eredetileg kijelölt Varsó lesz, de egy héttel elcsúsztatva, november 15-18-ig.

A kadet Eb-nek a spanyolországi Valencia és Barcelona között fekvő Marina D’or Sports Resorts ad otthont. A tengerparti helyszínen november 29-től december 2-ig küzdenek egymással a kadetek, majd rögtön utána, december 3-4-ig gyermek Eb-t rendeznek ugyanott.

A 2019-es G1-es besorolású versenyekre a rendezési szándék benyújtásának határideje augusztus 31. Felnőtt Eb rendezési díja 90 ezer, formagyakorlaté 20 ezer, U21-es, junior, kadeté 15 ezer, masters, gyerek és strand Eb-é 10 ezer Euró.

A versenyzőknek mostantól a nevezési díj egységesen 100 Euró/fő lesz az épek és a parások versenyeire is.

Jövőre G4-es besorolású, kontinentális tornát szervez a WTE, ahol a tervek szerint nem csak az olimpiai, hanem 8-8 súlycsoportban lehet majd ranglistapontokat szerezni. A pontos időpontról és helyszínről előreláthatólag év végéig születik döntés.

A WTE mostantól a felsőoktatási sportéletben is aktívabb lesz, az Európai Egyetemi Sportszövetséggel (EUSA) kötött megállapodás értelmében az európai szövetség besegít az EUSA taekwondo versenyeinek szervezésébe.

A Kukkiwon szöuli technikai központjával létrejött együttműködésnek köszönhetően a többnapos hanmadang harcművészeti események is ellátogatnak az öreg kontinensre a jövőben. Az ehhez tartozó képzést is támogatják, olyannyira, hogy az engedélyek kiadása is a WTE-hez kerül.

Tokióba a világranglistán és az európai kvalifikációs versenyen keresztül vezet az út. Utóbbit majd 2020. Február 1. és április 30. között rendezik. A háromnapos verseny első két napján az épek, utolsó napján a parasportolók kvalifikálnak. Innen 16 ép és 6 parasportoló csatlakozik a korábban a világranglistáról már kvalifikált versenyzőkhöz. A tervek szerint Tokióban vegyes versenyt is rendeznének, egyelőre lehet, hogy csak bemutatóként. Ebben ötfős csapatok versenyeznének egymással a cselgáncsnál már bevezetetthez hasonlóan.

Változás a korábbiakhoz képest, hogy a Presidents Cupon az azévi Eb-kre vagy vb-kre kvalifikált versenyzők nemzeti szövetségei rendelkeznek a kvótákkal (a kvalifikált versenyző eddig saját magán kívül egy honfitársát is kvalifikálta), nem a versenyző vagy klubja. Többen ugyanis sérülés miatt lemaradtak a kontinenstornáról, és mivel névre szólt a kvóta, az ország nem delegálhatott másik versenyzőt.

A WTE szigorítja a versenyre nevezett, de attól távolmaradókkal szembeni szankciókat. Mostantól az a versenyző, aki nem jelenik meg a nevezése ellenére és a nevezési határidő lejártáig nem törli magát a rendszerből, a következő versenyen csak úgy indulhat, hogy a kihagyott verseny nevezési díját is megfizeti. Ez alól a sérülés, utazás saját hibán kívüli meghiúsulása, családi tragédia ad felmentést.