Történelmi megállapodást kötött egymással pénteken a World Taekwondo és az International Taekwondo Federation, azaz a taekwondo két világszervezeti képviselete. A phenjani szerződés és a jövőbeni esetleges egyesülés  Észak- és Dél-Koreát is közelebb hozhatja egymáshoz a tárgyalóasztalnál.

A két nemzetközi világszervezet, a World Taekwondo (WT) és az International Taekwondo Federation (ITF) közös bizottságot állít fel az év végéig, a sportág egyesítésének érdekében. Egyebek mellett erről is döntöttek az észak-koreai Phenjanban pénteken megtartott egyeztetés során, ahol Chungwon Choue WT és Yong Son Ri ITF elnök arról tárgyalt, hogyan szűkíthetik le a két ág közötti különbségeket.

Chungwon Choue és Ri Yong Son közelebb hozná egymáshoz a két szervezetet

Chungwon Choue és Ri Yong Son közelebb hozná egymáshoz a két szervezetet

– Nagy nap ez a mai minden taekwondo szerető számára – mondta Choue. – A különbségek ellenére mindkettőnknek ugyanaz a célja és ma megtettük az első fontos lépést efelé.

A részleteket egyelőre nem tárták nyilvánosságra, a létrehozandó bizottság dönt majd az életbe léptetendő változtatásokról. A két szervezet a továbbiakban azon is együtt dolgozik, hogy közös eseményeket szervezzenek.

– A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1994-ben döntött úgy, hogy felveszi a taekwondót a fő sportágai közé. Jövőre ennek már a 25. évfordulóját ünnepeljük. Biztos vagyok, benne, hogy a NOB is üdvözli majd a döntésünket – mondta Choue.

– Fényes jövő előtt áll az egyesülés előtt álló taekwondo – mondta Ri, aki egyúttal történelmi megegyezésnek nevezte a megállapodást.

(Fotók:WT)