Chung-won Choue, a Nemzetközi Taekwondo Szövetség (WT) elnöke a The Korea Herald című lapnak nyilatkozva ismét aláhúzta, reményei szerint a taekwondo segítségével Észak- és Dél-Korea is közelebb kerülhet egymáshoz.

A dél-koreai lap úgy fogalmazott, csupán egy arcra mért ütés választja el egymástól a taekwondo WT (déli) és ITF (északi) szervezetek által képviselt válfaját. Előbbiben ugyanis ez tiltott, utóbbiban viszont kesztyűvel engedélyezett.

– A taekwondo, amit északon vagy délen ismernek el, egy tőről fakad, és az egész koreai félsziget mindkét végében egyaránt elismerik és úgy gondolkoznak róla, hogy Koreához kötődik és tartozik. Úgy vélem, segíthet abban, hogy egyesüljünk – nyilatkozta a The Korea Heraldnak Choue. Az elnök nemrég északon járt és egyeztetett az ITF-fel a lehetséges együttműködésről és egyesülésről.

Bár, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak a WT-t fogadja el a sportág hivatalaos képviseleteként, Choue hisz a szlogenben, “Egy világ, egy taekwondo”.

– Már 45 éve szétváltunk, az újraegyesülés nem megy majd egyhamar. Jobban meg kell értenünk egymást és rengeteg feladat vár ránk. Ezeken egyesével végigmenni hosszú folyamat lesz. 

Hozzátette, ez azt is jelenit, hogy a sportolók egymás eseményein is részt vesznek majd a terveik szerint. A parataekwondo lehet az egyik legjobb terület erre, ami még nem teljesen kiforrott, hiszen Tokióban szerepel majd először a paralimpia műsorán. Ilyennek nevezte még a freestyle formagyakorlatot is.

(fotó:Park Hyun-koo/The Korea Herald)