Rendkívüli elnökségi ülést tartott az Európai Taekwondo Szövetség (WTE) Antalya városában, kihasználva, hogy több kiemelkedő sportrendezvényt, többek között Parataekwondo világbajnokságot is Törökországban rendeztek az elmúlt hetekben. Az ülésen több idei verseny idejéről és helyszínéről döntöttek.

Chungwon Choue, a Nemzetközi Taekwondo Szövetség (WT) első embere, valamint Ugur Erdener, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, a Nemzetközi Íjász Szövetség (WA) vezetője is megtisztelte jelenlétével a múlt heti WTE elnökségi ülést. Choue beszédében kihangsúlyozta, tovább közelednek az észak-koreaiak által képviselt ITF szervezettel az álláspontok, a két világszövetség például április 7-én, Bécsben, majd 11-én Lausanne-ban és 12-én Genfben (az ENSZ székházban) tart közös bemutatót. A sportág fejlődéséről elmondta, minden jelentős multisport eseményen ott van már a taekwondo. A poomsae szakág is tudott előrelépni, hiszen az Universiade és a Gymnasiade mellett valamennyi kontinensjátékon is szerepel a műsoron. Az olimpiai törekvésekkel kapcsolatban kiemelte, a cél, hogy az olimpiai sportágak rangsorában a jelenlegi erős pozícióját még jobban megszilárdítsa, és hogy a már kialakult program bővüljön. Kifejezetten jók az esélyei annak, hogy a vegyes csapatverseny (várhatóan két női és három férfi versenyzővel) 2024-ben bekerüljön a programba. 2024 után hosszú távon véglegesítik a programot és előreláthatóan három sportágat levesznek műsorról, azaz összesen 25 sportág lehet a nyári olimpiákon jelen a jövőben. Choue fontosnak nevezte a humanitárius küldetést, amihez mostanra a birkózók és a tollaslabdázók is csatlakoztak. Tájékoztatta a WTE elnökségét, hogy korábbi elképzeléseknek megfelelően a Kukkiwon központ mellett a WT is saját hatáskörben vizsgáztat a jövőben fekete övre, valamint beszámolt arról, hogy a WT Oktatási koncepciója szerint internetes képzéseket (70 százalék online, 30 százalék offline) is indítanak a jövőben több területen is.

Az elnökségi ülésen kihirdették, több eddig függőben lévő kontinensviadal helyét és idejét. Az alábbi listában még van, aminek időpontját a következő hetekben pontosítják:

Klubcsapat Európa-bajnokság: Szaloniki, Görögország, február 28-március 3-ig

2. Multi Európa-játékok: Szófia, Bulgária, március 21-24-ig

Poomsae Európa-bajnokság és Beach Poomsae Eb: Antalya, Törökország, április 1-6.

U21-es Európa-bajnokság: Helsingborg, Svédország, szeptember 5-8.

Olimpiai Súlycsoportos Európa-bajnokság (felnőtt-junior): nyár vége, Dublin, Írország

Junior Európa-bajnokság: szeptember 26-29, Marina D’Or, Spanyolország

Kadet Európa-bajnokság: október, Riga, Lettország

G4 Taekwondo Európa Játékok: november, Bari, Olaszország

Olimpiai kvalifikációs verseny: 2020 első harmada, Milánó, Olaszország

Ezen túlmenően Görögországban bemutató jelleggel debütál idén a Mediterrán Strand Játékokon a taekwondo.

Az ülésen döntöttek arról, hogy a G1-es és G2-es versenyek kiírását egységesítik, hogy ugyanazokat a körülményeket tudják biztosítani minden helyszínen.

A WTE által kiírandó Európa-bajnokságok szervezésével kapcsolatban, a szervező szövetségeket segítendő, 75 Euróval több nevezési díjat kérnek azoktól a résztvevőktől, akik nem a szervezők által kijelölt partnerek által kínált szállásokat veszik igénybe.

Bejelentették, hogy a korábban bevezetett edzői engedélyek után 2019-től, a G besorolású versenyeken a válogatott csapatokat kísérő egészségügyi személyzetnek (keretorvos, gyúró, pszichológus, dietetikus) 50 Euró/fő/év licencet kell kiváltani.

A világversenyekre való kvótaszerzést pedig az alábbi táblázat szerint kívánják a jövőben szabályozni:

kvótakiosztás