Ezüstéremmel örvendeztette meg a magyar taekwondo társadalmat és szurkolókat a junior Eb első napján Márton Luana, aki elégedetten nyilatkozott a versenyt követően. Szombaton jön a folytatás.

„Megvolt, mit szerettünk volna az Eb-n csinálni, és ez nem feltétlenül a végső győzelemről szólt” – mondta nagyon szerényen a friss Európa-bajnoki ezüstérmes Márton Luana. Fiatal kora ellenére pénteken megmutatta, mennyire érett versenyzésre képes, hiszen többször is volt hátrányban a mérkőzései során, de mindig tudott fordítani. “A higgadtság és nyugalom a kulcs ilyenkor, ezt próbáljuk alkalmazni ilyen helyzetekben. Általában azért ilyenkor még van idő és nem szabad elkezdeni kapkodni.”

Csak a fináléban tudták megállítani, egy végig szoros meccsen tudott a hórihorgas belga lány diadalmaskodni ellene. „Készültünk rá, hogy inkább ütéspontokkal lehet megfogni vagy kézzel úgy dolgozva, hogy közelről pontot tudjak rajta csinálni és megpróbáltuk a hosszú lábaival indított akcióit semlegesíteni. Mindent összevetve örülök a második helynek. Persze, hogy örültem volna az aranynak is, de beleadtam mindent, úgyhogy elégedett vagyok.

A helyszínen tartózkodó Kiss Roland főtitkár elmondta, a már-már megszokott versenyrendezési metódusok a bosnyákoknál is jól vizsgáztak az eddigi tapasztalatok alapján. Az országba belépni csak oltottként vagy teszttel lehet, míg a buborékrendszerben zajló Eb-n részt venni és a szálloda nyolc elkülönített szintjén tartózkdni is gyorsteszttel lehetséges.

„Ami egy előrelépés a tavaszi versenyekhez képest, hogy a verseny résztvevői már bent lehetnek a verseny helyszínén, ennek köszönhetően sokkal jobb a hangulat, mint mondjuk az olimpiai kvalifikációs tornán. Akkor ott csak az adott párharc résztvevői lehettek a csarnokban” – árulta el Kiss Roland.

Mint mondta, a magyar csapat rendben megérkezett és a korábban Szarajevót sújtó áradás hatásai sem érezhetőek a térségben. Az első nap sikeréről pedig azt mondta, nagyon jó volt a helyszínen végig kísérni Márton Luana menetelését.

„Fantasztikus mérkőzéseket vívott. Erős, gyors és határozott, az állóképessége az egekben, hatalmas elánnal ment előre még akkor is, amikor fáradni látszott. A taktikát is végig remekül kidolgozták, nagy örömet okozott nekünk. Hasonló folytatásban bízunk, szombaton két remek formában lévő versenyzőnk lép pástra, Márton Viviana és Vince Máté is remekelt az utóbbi időben.”