Márton Luana, Márton Viviana és Patakfalvy Luca pástra lépésével indult a nemzetközi versenyszezon a magyarok számára 2023-ban az isztambuli, G2-es besorolású President’s Cupon. Vasárnap a férfiak következnek.

Első felnőtt versenyére készült az eddig az utánpótlás korosztályokban vitézkedő Márton Luana (57 kg, fenti képen). Kezdésként a spanyol Merlos Ordonezt búcsúztatta a legjobb 32 között, majd a hazaiak versenyzőjét, a török Polatot ütötte el a továbbjutástól. A négy közé kerülésért a görög Kalteki ellen is két menet elég volt a győzelemhez. Az elődöntőben a horvát Spehar sem okozott neki gondot. A fináléban a török Ilguné lett az első menet, a másodikban azonban vezetett Luana, viszont begyűjtötte ötödik intését, amivel a második menet, egyúttal a mérkőzés is a török lányé lett. Luana viszont egy fantasztikusan csillogó ezüstérmet kapott cserébe a mai teljesítményéért.

Márton Luana a kép bal szélén

Legjobb 16 közé jutásért:

Márton – Merlos Ordonez: 2-0

Nyolcaddöntő:

Márton – Polat: 2-0

Negyeddöntő:

Márton – Kalteki: 2-1

Elődöntő:

Márton – Spehar: 2-0

Döntő:

Márton – Ilgun: 0-2

Testvére sem maradt el sokkal Luana eredményétől. A szintén első felnőtt versenyén rajthoz álló Márton Viviana (62 kg) az elődöntőig verekedte magát. Neki ráadásul már a 64 között meccse volt. A török Iyin, majd a cseh Stolbova ellen melegített a nyolcaddöntőre, ahol a lengyel Sereda sem tudta feltartóztatni a tavaly sokáig sérüléssel bajlódó tehetséget. A horvát Arelic ellen már csak az utolsó menet döntött, egy végletekig kiélezett csatát tudott megnyerni a magyar lány és mondhatta már ekkor biztos éremszerzőnek magát első felnőtt tornáján. A harmadik kiemelt, spanyol Magdaleno Albizuval végig pariban volt, de a hispán jutott a fináléba, Viviana bronzérmesként zárta a tornát.

Márton Viviana a kép jobb szélén

Legjobb 32 közé jutásért:

Márton – Iyin: 2-0

Legjobb 16 közé jutásért:

Márton – Stolbova: 2-0

Nyolcaddöntő:

Márton – Sereda: 2-0

Negyeddöntő:

Márton – Arelic: 2-1

Elődöntő:

Márton – Magdaleno Albizu: 0-2

Első mérkőzésén a hazaiak versenyzője, Celik várt az ötödik helyen kiemelt Patakfalvy Lucára (53 kg) . Az első menet a török lányé lett 8-4-re, de a másodikat 5-3-ra, a harmadikat 9-2-re hozta Luca és jutott a nyolcaddöntőbe. Ott újabb hazai versenyző következett. Ezt a meccset is az ellenfél kezdte jobban, de hiába lett Yagcié az első menet, a fordítás itt is összejött és a második törököt is búcsúztatva készülhetett Luca a spanyol elleni negyeddöntőre. A forgatókönyv hasonlóan kezdődött, Rodriguez Marquina ugyanis egy jó hajrával elvitte az első menetet. Sajnos a sorminta ezúttal megszakadt, a második két perc is a spanyol lányé lett, ezzel ő jutott éremhez. Patakfalvy Luca hosszú sérülésből visszatérve egy 5. hellyel indította a szezont a rangos, G2-es tornán.

Patakfalvy Luca

Patakfalvy Luca

Legjobb 16 közé jutásért:

Patakfalvy – Celik: 2-1

Nyolcaddöntő:

Patakfalvy – Yagci: 2-1

Negyeddöntő:

Patakfalvy – Rodriguez Marquina: 0-2

A magyarok további programja:

President’s Cup:

Február 5.: Salim Omar Gergely (58 kg)

Február 5.: Józsa Levente (68 kg)

Február 5.: D Kiss Zoltán (K44, +80 kg)

Vasárnap Salim Omar Gergely ukrán ellenféllel kezd a nyolcaddöntőbe kerülésért, Józsa Levente azeri vagy kazah riválist kap a legjobb 32 között, míg D Kiss Zoltánra georgiai versenyző vár a negyeddöntőben.