A kétnapos olimpiai selejtezőt követően bonyolították Szófiában a paralimpiai kvalifikációs tornát. A szabályok értelmében a kontinentális selejtezőn az adott kategória-súlycsoport legjobbja juthatott tokiói repülőjegyhez. A pástra lépő két magyarnak ez három győztes mérkőzést jelentett volna. D Kiss Zoltán egészen a fináléig verekedte magát és így csak hajszállal maradt le a kvótáról.

D Kiss Zoltán

D Kiss Zoltán egészen a döntőig menetelt

Negyeddöntő (K44, +75 kg):

D Kiss Zoltán – Wojciech Golaski: 31-12

Zoli két támadása is betalált rögtön az elején és 4-0-ra vezetett a magyar fiú 20 másodperc elteltével az első mérkőzésén. A menet felénél 6-0 volt az állás és a lengyel csak egy intésnek köszönhetően szerezte első pontját, 8-1-es előnnyel várhatta Zoli a második felvonást.

A második menetben már a lengyel is talált akcióból, de a különbség nem csökkent, sőt, eggyel még nőtt is az utolsó két perc előtt (16-8).

Megnyugtató D Kiss-pontokkal indult a záró etap, fél perc után 22-8 volt az állás, az utolsó harminc másodpercre pedig már 29-8-cal fordultak rá a felek, innen pedig már nem volt visszaút a lengyel számára.

Elődöntő:

D Kiss Zoltán – Hasim Celik: 12-2

Igazi taktikai csatát hozott az elődöntő eleje, az első percben nem is engedtek pontot a másiknak a felek. 0-0-ról Zoli tudta elmozdítani a mérkőzés állását és ellépett 6-0-ra az utolsó menet kezdete előtt.

A német az utolsó két perc legelején szerezte első pontjait (6-2), amire gyorsan jött D Kiss kétpontos válasza. 45 másodperccel a vége előtt már nyolccal vezetett (10-2). Celik már nem tudott megújulni, Zoli pedig újabb pontokat feltéve a táblára bejutott a döntőbe, egy lépésre kerülve a tokiói kvótától.

Döntő:

D Kiss Zoltán – Matt Bush: 1-29

Nem indult jól a mérkőzés magyar szempontból, tíz másodperc után a brit 8-0-ra vezetett. D Kiss akciói nem értek pontot, Bush viszont tizenhétig jutott két perc alatt.

A második menet jobban indult számunkra, Zoli sokáig távol tudta magától tartani a jóval nagyobb britet. Egy intéssel az első magyar pont is megszületett, de egy jó hajrával Bush növelni tudta előnyét és az utolsó menet előtt már szinte a tokiói repülőn érezhette magát (1-24).

A harmadik menet volt talán a legszorosabb. Ugyan magyar pontnak nem örülhettünk, de a brit is csak intéspontokat tudott szerezni. Így is ő örülhetett, hiszen ezzel ő mehet a paralimpiára.

Fülöp Attila

Fülöp Attila

Fülöp Attila a negyeddöntőben búcsúzott

Negyeddöntő (K44, -75 kg):

Fülöp Attila – Panagiotopoulos: 4-38

A görög azonnal támadásba lendült és pár másodperc után már pontokat is értek az akciói. Fél perc után 7-0-ra vezetett, majd az első két perc végére megnyugtató (számára legalábbis) előnyt lapátolt össze (0-17).

Attila a második etap elején szerezte első pontjait, de a távolságot nem tudta csökkenteni, a második szünetre maradt a 17 pontos különbség (4-21).

A harmadik menetben Panagiotopoulos nem lassított és növelte előnyét, Attila pedig nem tudott újabb pontokat szerezni, így a görög jutott a legjobb négy közé.

 

A vasárnapi mérkőzések itt nézhetők vissza (zárójelben a mérkőzések sorszámai):

D Kiss Zoltán (104, 109, 116)

Fülöp Attila (102)

A magyar csapat Salim Omar révén 21 év után újra olimpiai kvótát szerzett.