Az 57 kg-osok mezőnyében Márton Luana sikeréért szoríthattunk szombaton. Az első kiemeltként rangsorolt világbajnokunknak három nyert mérkőzésre volt szüksége az olimpiai kvótához a szófiai selejtezőtornán. Egy iráni állta útját az európai selejtező tornán. 

Olimpiai kvalifikációs verseny, nyolcaddöntő:

Márton Luana – Diana Krush: 2-0

Gyors adok-kapok után Lua átvette a kezdeményezést és egy perc után 9-2-re vezetett ukrán ellenfelével szemben. Dinamikus támadásaira nem volt ellenszer, 13-2-re hozta az első menetet. 3-0-lal indította a másodikat a magyar lány, bő egy perccel a vége előtt már hattal ment. A hajrához érve nem volt kérdés a győztes kiléte, Lua idő előtt be is fejezte a második menetet.

Fotók: Borhi Mihály

Olimpiai kvalifikációs verseny, negyeddöntő:
Márton Luana – Kimia Alizadeh Zenozi: 1-2

Márton Luana kezdett aktívabban, de a WT által létrehozott menekült csapattal Európába delegált iráni talált először (0-2). Testre mért ütéssel jött a szépítés (1-2). Megint Alizadeh Zenozi jött (1-4), de egy fejes+ütés kombóval megvolt a fordítás és 5-4-gyel a magyaré lett az első 2 perc. A másodikat is Alizadeh Zenozi kezdte jobban (0-2), amire válaszként jött megint az ütéspont (1-2). Egy intéssel máris 2-2 volt az állás az utolsó percbe lépve. Izgalmas hajrá következett, ahol az iráninak jött ki jobban a lépés (3-5). Jöhetett a mindent eldöntő utolsó menet. Intésponttal szerzett vezetést Lua, de az iráni hamar fordított (1-2). Újabb intés után 2-2 volt az állás az utolsó percre fordulva. Luának mennie kellett előre, de a végén Alizadeh Zenozi talált, így ő jutott tovább egy végletekig kiélezett csatában és maradt harcban a párizsi kvótáért.


A junior Európa-bajnok, Márton Viviana (67 kg) és a 2023-as Grand Prix Final győztese, Józsa Levente (68 kg) vasárnap döntőbe jutás esetén szerezhet kvótát a párizsi játékokra.

Viviana a montenegrói Andrea Berisaj ellen kezd a nyolcaddöntőben, míg Levinek moldáv vagy svájci ellenfele lesz a legjobb 16 között. Mindkettejüknek három nyert mérkőzésre van szüksége a kvalifikáció kivívásához. A verseny vasárnap magyar idő szerint 9 órakor kezdődik.

Sorsolás:

EQT-Olympic-P11-Competition-Draw-Sheet-DAY-2-10-MAR-2024

A selejtezőtornával lesz teljes az olimpián augusztus 7-10-ig rendezendő taekwondo versenyek mezőnye. A tavalyi ranglistáról Salim Omar Gergely már biztos résztvevője az ötkarikás játékoknak. A paralimpián augusztus 29-31-ig rendezik majd a taekwondo versenyeket.

Az olimpiai selejtezőt ITT lehet élőben követni.

Pénteken a paralimpikonok selejtezőjén két ezüstérmet nyertek a mieink.