Két magyar szállt harcba a paralimpiai kvótákért pénteken Szófiában. A paralimpiai súlyokban a repülőjegyet tornagyőzelemmel lehetett megszerezni. Holnaptól a tét az olimpiai részvétel

D Kiss Zoltán (K44, +80 kg) három éve, a tokiói játékokra történő kvalifikáció során a döntőig jutott, de ott vereséget szenvedett a brit Matt Bushtól és nem sikerült akkor direkt kvótát szereznie, most újra a fináléig verekedte magát.

Elődöntő:

D Kiss Zoltán – Orest Pylypiak: 24-12

A tavalyi Eb-n nagyarányú magyar siker született ebben a párosításban. Az ukrán jobban kezdett most és néggyel elment, de Zoli hamar egyenlített (4-4), majd nagyjából a meccs felére megnyugtató előnyt szerzett (14-8). Ekkor kért időt Zoli edzője, bő két perccel a vége előtt. Közel egy percig nem született találat ezt követően, de aztán Zoli talált és 22-8-ra ment egy perccel a vége előtt. Az utolsó másodpercekben Pylypiak még megpróbálta a lehetetlent, de névnaposunk jutott a fináléba.

Döntő:

D Kiss Zoltán – Aliskhab Ramazanov: 0-37

Miután az orosz versenyzők, nem orosz zászló alatt versenyezve is zöld utat kaptak az olimpiai és paralimpiai részvételre év végén, egyik legjobbjuk, Ramazanov is benevezett a kvalifikációs tornára és két nyert meccsel el is jutott a fináléig. Ramazanové volt az elő pár sikeres akció a döntőben, és egy perc alatt el tudott lépni Zolitól. Az orosz jól tartotta távol magától a magyar fiút, akinek támadásait sajnos hibátlanul hárította. Két perccel a vége előtt kért időt a magyar csapat, de a szusszanás után is Ramazanov irányította a mérkőzést és jutott ki direkt kvótával a paralimpiára, Zoli ezüstérmesként zárt az orosz mögött és állhatott fel a dobogó második fokára.

 


Bán Diána (K44, +65 kg) élete első komoly versenyén lépett pástra a kvalifikációs tornán és rögtön dobogós helyezéssel térhet haza. Itt is a súlycsoport győztese jutott direkt kvótához a nap végén.

Döntő:

Bán Diána – Eleni Papastamatopoulou: 1-35

Nagy elánnal estek egymásnak a lányok – nőnap ide vagy oda -, a kezdeti adok-kapokból a görög jött ki jobban és egy perc alatt nyolcpontos fórra tett szert. Tartottak egy kis “szünetet” ezt követően, a passzivitást a bíró viszont nem nézte jó szemmel és mindkettejüket megintette. Dia kereste a fogást a rutinosabb Papastamatopoulou-n, de támadási kísérleteit hárítani tudta a hellén. Dia nagyot harcolt, de legyőzni nem tudta ellenfelét, így másodikként zárt, Papastamatopoulou pedig már most készülhet a paralimpiára most megszerzett direkt kvótájának köszönhetően.

Azzal, hogy másodikként végeztek a kvalifikációs tornán, még esélyük nyílhat a párizsi részvételre – például egy esetleges visszalépés esetén.

Medalists-by-weight-category-Para-With-Results-1

Competition-Draw-Sheet-Para-With-Results-1

Az épek szombaton és vasárnap lépnek majd pástra, amikor három magyarért szoríthatunk. A tavalyi felnőtt világbajnok Márton Luana (57 kg) szombaton, míg testvére, a junior Európa-bajnok, Márton Viviana (67 kg) és a 2023-as Grand Prix Final győztese, Józsa Levente (68 kg) pedig vasárnap döntőbe jutás esetén szerez kvótát a párizsi játékokra.

Márton Luana első kiemeltként erőnyerő lesz holnap és majd a nyolcaddöntőben kapcsolódik be a küzdelmekbe, egy svéd vagy ukrán riválissal nézhet farkasszemet. Sorsolás:

EQT-Olympic-P11-Competition-Draw-Sheet-DAY-1-09-MAR-2024

A selejtezőtornával lesz teljes az olimpián augusztus 7-10-ig rendezendő taekwondo versenyek mezőnye. A tavalyi ranglistáról Salim Omar Gergely már biztos résztvevője az ötkarikás játékoknak. A paralimpián augusztus 29-31-ig rendezik majd a taekwondo versenyeket.

Az olimpiai selejtezőt ITT lehet majd élőben követni.