Négy magyar visszatér a sikeres Eb helyszínére, hogy Szófiában részt vegyen a már számtalanszor elhalasztott olimpiai kvalifikációs versenyen május 7-én és 8-án. A paralimpiára két magyar harcolhatja ki a kvótát egy nappal később, május 9-én, szintén a bolgár fővárosban. Patakfalvy Miklós elnök bizakodóan várja a két tornát.

Patakfalvy Miklós

Patakfalvy Miklós bízik a fiatal csapatban

“Óriási élmény volt Szófia, nem is beszélve arról, hogy kisebb sportágtörténelmi sikert értünk el ott. Aranyérmünk felnőtt Európa-bajnokságon még nem született, és két éremmel sem térhettünk eddig haza egyetlen felnőtt kontinenstornáról sem. Maga a teljesítmény is, amit az érmek mögött láttunk, remek volt. Salim Omar egy mérkőzését, az elődöntőt leszámítva nagy, több mint 20 pontos különbséggel tudott nyerni 4 mérkőzést, így a döntőt is. Nem túlzás, ha úgy jellemzem teljesítményét, leiskolázta a mezőnyt! Patakfalvy Lucának nehezebb útja volt az elődöntőig. Világranglista helyezésénnek köszönhetően harmadik kiemelt volt, ami kedvező besorolást biztosított neki. Ugyanakkor, az első mérkőzése igen szoros volt, viszont az utána mutatott remek teljesítményével magabiztosan győzte le az esélyesként is emlegetett spanyol ellenfelét, igazán rászolgált a bronzéremre. Feltétlenül ide vehetjük Füredi Rebeka ötödik helyét is, aki biztosan verte ukrán ellenfelét első mérkőzésén, majd a negyeddöntőben a későbbi Eb-győztestől kapott ki” – értékelte a legutóbbi világversenyt az elnök.

Salim Omar

Salim Omar Európa-bajnokként tér vissza Szófiába

Az Eb-t Szófiában rendezték, ahogy a kvalifikációs versenyt is a bolgár fővárosban tartják majd. Patakfalvy Miklós szerint tökéletesre vizsgáztak a helyi szervezők.

Patakfalvy Luca

Patakfalvy Luca Eb-bronzérmesként utazik Bulgáriába

“Nagyon komolyan vették ezt a bio-buborék megoldást. A szállás és maga a verseny is egy szállodában volt. Amint beléptünk a hotelbe, máris vittek tesztelni. Nem lehetett elhagyni a szállodát az elutazásig és elutazás előtt is mindenkit leteszteltek. Minden szükséges feltételt biztosítottak a helyszínen: az optimális edzéslehetőségtől kezdve az egészségügyi maszkokon át a fertőtlenítő szerekig, mindent. Csak szuperlatívuszokban jellemezhetem az egész rendezést.”

Füredi Rebeka

Füredi Rebeka előkelő helyen áll a világranglistán

A válogatott versenyzőket tavaly óta a klubedzők készítik fel.

“A csapat nagyobb részét, az MTK taekwondósait és a TFSE versenyzőjét, Józsa Leventét a korábbi keretedzők, Galambos Bence és Tóth Balázs, illetve a most hazánkban tartózkodó Salim Gergely készíti fel, míg Füredi Rebeka az UTE-ban készül” – adott képet a felkészülés menetéről az elnök.

Józsa Levente

Józsa Levente 2019-ben nyert Eb-bronzérmet

Az esélyekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, jóval nehezebb dolguk lesz, mint az Eb-n, de ettől függetlenül nem rosszak a kilátások.

“A megszokott 8-8 súlycsoporthoz képest az olimpián csak 4-4 súlycsoport lesz, így csak az úgynevezett olimpiai súlycsoportokban lehet kvótát szerezni. Ez annyit tesz, hogy sokkal sűrűbb lesz a mezőny, hiszen három kategóriából kerülhetnek versenyzők egy adott olimpiai súlycsoportba. Az Eb és a kvótaszerző verseny között azon dolgozik mindenki, hogy az Európa-bajnokságon megfigyelhető kisebb hiányosságokat, kijavítsák. Mind a négy indulónak jók az esélyei. A mezőnyt ismerjük és azt is tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A versenyzőkben meglévő elszántság, elhivatottság, harci kedv feljogosít bennünket arra, hogy derűlátók legyünk. Egy kvóta egyáltalán nem irreális, de ha minden jól sikerül, akár kettő is összejöhet. Véleményem szerint a döntőbe jutás mindegyikükben benne van. Nem vitás, hogy Salim Omar számít most ebből a szempontból favoritnak, de Füredi Rebeka és Patakfalvy Luca is ott van a világ legjobbjai között, Rebeka ráadásul igen előkelő helyet foglal el az olimpiai világranglistán. És azt se felejtsük el, hogy ez egy nagyon fiatal csapat, Rebeka a maga 22 évével a legidősebb, Luca 20, a fiúk 18-19 évesek. Így a következő két olimpia az igazán reális célkitűzés számukra, de persze már most is bennük van a lehetőség, hogy kijussanak az ötkarikás játékokra” – összegezte az esélyeket a szövetség első embere.

D Kiss Zoltán

D Kiss Zoltán nyert már Eb-n bronzérmet

“Paracsapatunk két fővel indul a kvalifikációs tornán. Kettejük közül D Kiss Zoltán a rutinosabb versenyző, aki korábban Eb-elődöntőig is verekedte már magát. Eddigi eredményeivel a világranglistán ugyan egész előkelő helyen áll, de ez persze még nem jelenti számára a paralimpiai indulás jogát, ahhoz meg kell nyernie a versenyt. Erős mezőnyben kell vasárnap jól szerepelnie, hogy kijuthasson Tokióba. Ez igaz természetesen másik indulónkra, Fülöp Attilára is, aki ilyen eredményt nem tud korábbról felmutatni, de így is okozhat kellemes meglepetést. Szarka Tünde, a paracsapat kapitánya mindenesetre bizakodó, ahogy mi is” – adott képet a parataekwondo szakág felkészüléséről Patakfalvy Miklós.

Fülöp Attila

Fülöp Attila meglepetésre készül

A menetrend:

Május 7., péntek (olimpiai kvalifikációs torna, 1. nap):

Füredi Rebeka (67 kg)

Salim Omar (58 kg)

Május 8., szombat (olimpiai kvalifikációs torna, 2. nap):

Patakfalvy Luca (57 kg)

Józsa Levente (68 kg)

Május 9., vasárnap (paralimpiai kvalifikációs torna)

D Kiss Zoltán (K44, +75 kg)

Fülöp Attila (K44, -75 kg)